Willemstad

‘Ik had niet verwacht dat mijn foto het zo ver zou schoppen!’

Rick Minnebach Rick Minnebach

Aan de Benedenkade in Willemstad is woensdag een foto op een elektriciteitskastje onthuld. Op de foto die door Jos Bezemer is gemaakt zie je de Benedenkade op een zomerse avond. Het is niet het eerste kastje dat voorzien is van een foto. Eerder werden zeven historische foto’s in het straatbeeld geplaatst.  

Samen onthullen wethouder Bennie Blom en Chido Houbraken van het West-Brabants Archief de opgefriste kast. Onder de groene vlag van de gemeente Moerdijk komt de prijswinnende foto tevoorschijn. De winnaar van de fotowedstrijd ter ere van 400 jaar Mauritshuis, Jos Bezember, vindt het een eer dat zijn foto op de kast is gezet: “Ik had niet verwacht dat de foto het zo ver zou gaan schoppen. Net voor de deadline ben ik echt gaan zoeken naar een goed beeld en dat is dit geworden. Het was half elf, laat licht, wat samen met de brug heel mooi was.

“Echt een beeld van Willemstad!” beschrijft de wethouder de foto op de net onthulde elektriciteitskast. “Je ziet het vertrouwde beeld van veel boten in de haven in de zomer.” Door het stadje heen zijn afgelopen maand meerdere kasten versierd. Op de zijkant van de kast staat een korte uitleg en bijzonderheden over de foto.

De volgende stap

We hopen dat dit initiatief een vervolg krijgt. We zijn begonnen in Willemstad, en we willen dit doorzetten”, zegt de wethouder. “Het lijkt eenvoudig te maken, maar er komt best wat bij kijken om het goed en hufterproof te realiseren”.

Na de onthulling krijgt de winnende fotograaf Bezemer een bos bloemen in ontvangst namens de initiatiefnemers. Daarna volgt een wandeling langs alle acht elektriciteitskasten. Tijdens de route benoemt Ilse Jansen, van het West-Brabants Archief, per kast wat de foto en de omgeving zo speciaal maakt.