Moerdijk

Strijdlustige Moerdijkenaren presenteren leefbaarheidsvisie: ‘Wij mogen er zijn’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bijna tweehonderd mensen verzamelden zich maandagavond in dorpshuis De Ankerkuil in Moerdijk. Inwoners, politici en andere betrokkenen kwamen daar bijeen voor de presentatie van de leefbaarheidsvisie. Want door alle industriële ontwikkelingen rondom het dorp, staat de leefbaarheid volgens de dorpsbewoners steeds meer onder druk.

Duidelijkheid, rust, ruimte, erkenning en een sterke, sociale structuur. Het zijn de vijf kernwaarden die de inwoners van Moerdijk verlangen als het gaat om leefbaarheid. De afgelopen zes maanden is er onderzoek gedaan naar de wensen en verlangens van de Moerdijkenaren. Dat onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau TwynstraGudde.

Er gebeurt veel rondom Moerdijk als het gaat om industriële ontwikkelingen. Een logistiek park, hoogspanningsstations, 380 kV tracés, de aanlanding van stroom die vanaf windparken op zee komt – inclusief een converterstation, huisvesting van arbeidsmigranten en een truckparking. Maar er zou ook ruimte nodig zijn voor verduurzaming van de industrie, wat weer als gevolg heeft dat er meer goederenvervoer over de weg en het spoor komt. Ook is de omgeving van Moerdijk in beeld voor een warmtenet en geothermie. Als álle plannen doorgaan, dan zou er meer dan duizend hectare aan grond nodig zijn.

Pim Meijer van TwynstraGudde presenteert maandagavond de resultaten van het leefbaarheidsonderzoek. Er hebben vijfhonderd mensen meegedaan aan het onderzoek. “Dat is de helft van de inwoners”, vertelt hij. “Dat is echt heel veel en laat dus zien dat de leefbaarheid hier echt wel onder druk staat.” De uitkomsten van het onderzoek zijn eensgezind. “De mensen hier staan er allemaal hetzelfde in. Het is mooi om te ervaren hoe iedereen mee wil denken en helpen.”

Als álle plannen doorgaan, dan ontstaat er een infarct.

Ook de Moerdijkse wethouder Pauline Joosten erkent dat er veel op Moerdijk afkomt. “Als álle plannen doorgaan, dan ontstaat er een infarct”, legt ze uit. Ze is blij met de visie die haar is overhandigd. “Dat kunnen we goed gebruiken tijdens de gesprekken die we voeren met de provincie en het Rijk.” Maar, daar geeft ze ook een kanttekening bij. “Ik kan niet beloven dat aan alle wensen van de inwoners wordt voldaan. Het kan zijn dat dingen buiten onze macht liggen, dat ze opgelegd worden.”

Dat laatste vindt Wilmar van Dop van de kerngroep Leefbaar Moerdijk een beetje jammer. “Je mag als gemeente best wat haren op de tanden hebben en laten zien dat je achter je inwoners staat”, zegt hij. Maar verder heeft hij een positief gevoel bij de presentatie en de overhandiging. “Ik denk dat we goed onze stem hebben laten horen.”

Lees ook: Onderzoek naar druk op leefbaarheid Moerdijk: ‘Maken ons grote zorgen’ Lees ook: Grootse plannen raken inwoners Moerdijk: ‘We willen duidelijkheid’ Lees ook: Deze gemeenten krijgen vijftig miljoen euro door windpark op zee