Strik om Bert Matthijssens inspanningen voor Roosendaalse cultuur
Al meer dan veertig jaar maakt Bert Matthijssen zich hard voor de Roosendaalse cultuur. Vanwege zijn vele inspanningen, heeft hij daarom een plek gekregen in het kunstwerk Frans van der Groen Stadsgezichten, dat in de stadsfoyer van Theater De Kring hangt. “Ik ben zeer vereerd.”
“Het groeiende kunstwerk symboliseert mensen en organisaties die een waardevolle bijdrage hebben geleverd op cultureel gebied in, voor en met Roosendaal,” aldus voorzitter Cor Verbogt van stichting Frans van der Groen Stadsgezichten. Matthijssen is daar één van en maakt sinds zondag deel uit van deze Roosendaalse Wall of Fame.
Lang en intensief
Al meer dan veertig jaar is Matthijssen actief op diverse, culturele terreinen. “Al zo lang en zo intensief,” vindt hijzelf. Zo is hij onder andere betrokken bij stichting ROOS, dat de Culturele Manifestatie en theaterproducties organiseert, waarin Roosendaals talent kan schitteren. Daarnaast was hij regisseur bij Theater Reflex, zette hij zich in voor het Roosendaalse carnaval en presenteerde hij live-voorstellingen van De Hofbank, waarin prominente Roosendalers langskwamen.
Franse pruikentijd
Zijn kenmerkende strikje, dat hij tijdens deze optredens vaak droeg, heeft kunstenaar Leon Vermunt vastgelegd in het kunstwerk. Het abstracte aan het strikje, dat dateert uit de Franse pruikentijd, inspireerde hem. “Het toont liefde en trouw aan iets of iemand. Bert is al meer dan veertig jaar trouw aan de Roosendaalse cultuur, vandaar dat zijn strikje symbool staat.”
Overdonderd
Met een smoesje werd Matthijssen gestrikt om naar De Kring te komen. Daar zou Arwen van Gestel, hoofd van de Priensen Swaree, afscheid nemen, zo werd hem verteld. Wat hij aantrof, overdonderde hem. “Het was een complete overval. Dit had ik totaal niet verwacht.” Hij is in ieder geval zeer vereerd dat hij is vastgelegd in het kunstwerk. “Dat meen ik uit de grond van mijn hart.”