Strooiroutes ongewijzigd in Woensdrecht, 90 ton strooizout beschikbaar
De dagen worden korter, de temperaturen kruipen steeds dichter naar het nulpunt, oftewel: de strooiwagens kunnen bijna de straat weer op. Onlangs heeft het Woensdrechtse college van burgemeester en wethouders het ‘Gladheidsbestrijdingsplan 2020-2025’ vastgesteld. Daarin zijn (hoofd)wegen, straten en fietspaden opgenomen die prioriteit krijgen om gestrooid te worden in vorst- en/of sneeuwperiodes.
Door: Maarten Elst en Jerom Huijskens
Echt koud is het in het najaar nog niet geweest. Slechts één keer moest het strooiteam naar het zoutdepot in Korteven (bij Hoogerheide) komen om in actie te komen. Waar er in de winter van 2018 op 2019 nog 190 ton strooizout voor 30 strooibeurten nodig was, hoefden de strooiploeg vorige winter slechts zes maal uit te rukken, goed voor 42 ton. ,,In het depot ligt nu 90 ton strooizout klaar, we kunnen altijd nog bijbestellen mocht de winter nog strenger worden”, vertelt wethouder Jeffrey van Agtmaal.
Routes ongewijzigd
In het Gladheidbestrijdingsplan zijn wegen en straten opgenomen die prioriteit krijgen om te bestrooien in vorst- en sneeuwperioden. In Woensdrecht zijn dat grotendeels: de doorgaande hoofdwegen, busroutes, druk bereden fietspaden enz. Andere wegen vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie en privé terrein onder die van de beheerders zelf.
Eigen verantwoordelijkheid
In totaal worden er ook 13 zoutbakken geplaatst in de gemeente. Deze bakken staan bij basisscholen en multifunctionele centra. Beheerders kunnen de directe omgeving dan zelf strooien. “Wij hopen als gemeente dat mensen daar zelf verantwoordelijkheid over willen nemen. Zodat we er samen voor zorgen dat onze straten, paden en terreinen veilig zijn voor mensen om op te lopen en te rijden,” zegt de wethouder.