Roosendaal

Supermarkt na jarenlange overlast gesloten: ‘Rust eindelijk terug in de wijk’

Poolse supermarkt Gastelseweg Roosendaal

Vanaf 1 januari 2025 is de Poolse supermarkt uit het pand aan de Gastelseweg verdwenen.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De sluiting van de supermarkt aan de Gastelseweg in Roosendaal markeert het einde van een jarenlange periode van overlast voor omwonenden. Het dossier, dat uiteindelijk leidde tot een uitkoopregeling van bijna 5,5 miljoen euro, heeft diepe sporen nagelaten in de lokale politiek en bij de betrokken buurtbewoners. Die laatste zijn vooral opgelucht, er is een halt toegeroepen aan tien jaar ellende voor of vlak naast de deur.

Andy Knobel, die samen met andere bewoners jarenlang streed voor een oplossing, spreekt over de impact op de buurt: “Het werd steeds drukker, en daarmee namen ook de problemen toe. Incidenten, geluidsoverlast, en het veranderende karakter van de wijk maakten het leven hier zwaar. Uiteindelijk is de situatie voor ons opgelost, en daar zijn we de gemeenteraad zeer erkentelijk voor.”

Een lange strijd

De buurtbewoners stonden jaren alleen in hun strijd, vertelt Knobel. “Het duurde veel te lang voordat het probleem werd erkend. Dit had eerder opgelost kunnen worden als er direct actie was ondernomen.” De uiteindelijke sluiting van de supermarkt kwam pas na een jaren durend traject van aanhoudende klachten, lange onderhandelingen en, pas na bijna tien jaar overlast, een besluit van de gemeenteraad.

Hoewel het bedrag dat de gemeente betaalde voor de sluiting van de supermarkt door sommigen als hoog wordt gezien, vindt Knobel de kritiek niet terecht. “Mensen die hier niet wonen, kunnen moeilijk inschatten wat voor ellende wij hebben meegemaakt. Voor ons stond het belang van de wijk voorop.”

Les voor de toekomst

Knobel benadrukt dat de gemeente belangrijke lessen moet trekken uit deze zaak. “Meer luisteren naar bewoners en signalen serieus nemen, dat is cruciaal. Dit is een triest schoolvoorbeeld van hoe het mis kan gaan als dat niet gebeurt.”

Nu de supermarkt gesloten is, keert de rust langzaam terug. “De wijk voelt eindelijk weer als een woonwijk,” zegt Andy opgelucht. “We kunnen nu verder met ons leven en hopen dat dit een blijvend effect heeft. We hebben laten zien dat volhouden loont.”

Raadslid Björn Rommens: ‘Te lang geduurd’

PvdA’er Björn Rommens, die de laatste jaren intensief betrokken was bij dit proces, blikt eveneens terug. “Het heeft veel te lang geduurd,” zegt ook hij. “Als ik kijk naar wat er is gebeurd, had dit eerder aangepakt kunnen worden. Maar uiteindelijk zijn de juiste keuzes gemaakt.”

Investering

De beslissing om de eigenaar van de winkel uit te kopen, was niet zonder controverse. Sommige inwoners buiten de directe omgeving vonden de investering te hoog. Rommens: “Je hoort ook geluiden van: waarom geef je zoveel geld uit? Maar ik heb dit altijd kunnen uitleggen als een investering in de bredere samenleving. Het is niet alleen voor de mensen aan de Gastelseweg, maar ook om die buurt een nieuwe impuls te geven,” aldus Rommens.

Scherper zijn

Toch erkent het raadslid dat er lessen te trekken zijn. “We moeten als raad scherper zijn op wat het college en ambtenaren ons voorleggen. Achteraf bekeken hadden we bijvoorbeeld meer controle moeten uitoefenen op de uitwerking van de uitkoopregeling,” zegt hij. “Meer openheid in zulke processen had veel onzekerheid en discussie kunnen voorkomen.”

Mensen serieus nemen

Een belangrijk punt voor Rommens was om bewoners serieus te nemen. “Ik ben vaak genoeg op bezoek geweest en heb de situatie met eigen ogen gezien. Dit was geen kwestie van klagen om het klagen; de overlast was echt,” zegt hij. “Maar als raadslid moet je ook objectief blijven en je eigen afwegingen maken.” Het raadslid benadrukt het belang van betrokkenheid vanuit de politiek: “Inwoners willen zich gezien en gehoord voelen. Dat is iets wat we als raadsleden moeten waarborgen. Dit dossier heeft me geleerd hoe belangrijk het is om signalen serieus te nemen en proactief in gesprek te gaan met mensen.”

Hoewel de situatie nu achter de rug is, blijft het een les voor de toekomst. “Het is pijnlijk als je achteraf denkt: dit hadden we anders kunnen doen. Maar als we er maar van leren, dan zijn we al een heel eind,” besluit Rommens.

Ook geweldsincidenten en andere serieuze problemen

Wilbert Brouwers, tot voor kort raadslid bij de VLP en sinds begin 2025 partijvoorzitter bij BurgerBelangen Roosendaal, bevestigt grotendeels de woorden van zijn toenmalige collega-raadslid Björn. Hij geeft aan dat er meer speelde dan alleen lawaai en verkeersdrukte, dat er tevens sprake was van ernstigere zaken zoals geweldsincidenten. “Het was niet zomaar een paar klagende mensen; het ging om serieuze problemen.”

Weinig politieke interesse

Brouwers was bijna vanaf het begin getuige en ook al snel politiek betrokken bij de situatie. Hij bevestigt dat slechts enkele raadsleden echte interesse toonden voor het dossier, terwijl anderen niet of amper de moeite namen zich erin te verdiepen. Dit leidde tot frustratie bij bewoners. Pas toen de overlast escaleerde en druk vanuit bewoners en de media toenam, werd de kwestie serieus opgepakt. Uiteindelijk werden maatregelen genomen, waaronder de sluiting van de supermarkt en herontwikkeling van de locatie.

“Dit soort zaken moet je niet laten etteren,” benadrukt Wilbert. Gebrek aan communicatie en respons versterkte het gevoel van onrechtvaardigheid. Het is een zaak die veel pijnpunten binnen de lokale besluitvorming blootlegde. “Luisteren naar bewoners is waar het mee begint.” Dat wil hij in zijn nieuwe rol als voorzitter van BurgerBelangen Roosendaal ook zeker meenemen.

Reactie gemeente

Nu de winkel dicht is lijkt het boek over de overlast aan de Gastelseweg voorgoed gesloten. Voor Roosendaal en de politiek is de kwestie om andere redenen zéker nog niet afgerond. Er is veel te doen over de uitkoop van de ondernemer en diens aanvraag om niet ver van de oude locatie een nieuwe zaak te openen.

Een woordvoerder van de gemeente houdt het bij een korte reactie: “De Poolse supermarkt aan de Gastelseweg in Roosendaal heeft op 1 januari jl. de deuren gesloten. Dat betekent voor ons niet dat daarmee ook direct het dossier gesloten is. Er spelen nog een aantal zaken die we in de komende tijd goed en zorgvuldig willen afronden.”