Tampons en maandverband zijn binnenkort op meer plaatsen in Roosendaal en dorpen gratis verkrijgbaar
Roosendaal moet op meer plaatsen gratis menstruatieproducten aanbieden. Dat vindt CDA-raadslid Nicole Roeken. Niet alleen in Roosendaal is er sprake van menstruatiearmoede. Ook landelijk is aangetoond dat één op de tien vrouwen soms geen geld heeft voor menstruatieproducten. “Het is anno 2022 onacceptabel dat dit probleem bestaat in onze gemeente”, aldus Roeken.
Roeken vindt dat in Roosendaal vrouwen en (jonge) meisjes altijd moeten kunnen beschikken over tampons en maandverband. Ook als ze dat zelf niet kunnen betalen. “We zien bij jonge meiden bijvoorbeeld dat het gebrek aan menstruatieproducten elke maand leidt tot een aantal dagen schoolverzuim.” Bovendien leidt het tot verminderde hygiëne en het tast het gevoel van eigenwaarde aan van deze vrouwen en meisjes.
Uitgiftepunt op scholen
Het CDA ging zelf op onderzoek uit en vroeg zowel alle middelbare scholen als alle MBO-scholen of zij gratis menstruatieproducten aanbieden. Daaruit bleek dat alleen het JTC dit doet. Dat was voor Roeken het moment om een motie op te stellen waarin ze de gemeente vraagt om met de besturen van alle vormen van onderwijs in gesprek te gaan. Samen met PvdA, GroenLinks, Roosendaalse Lijst en VLP diende ze de motie in bij de begrotingsbespreking. De motie werd unaniem aangenomen.
Uitbreiden in de stad en naar de dorpen
Volgens Roeken is het belangrijk dat scholen weten dat het armoedefonds kan bemiddelen bij het organiseren van gratis uitgiftepunten. Er zijn op dit moment naast het JTC nog een paar andere plaatsen die als MUP (Menstruatieproducten UitgiftePunt) zijn gemarkeerd. Zo verstrekken de Voedselbank en Quiet Roosendaal ook gratis tampons en maandverband. En ook bij BSC Roosendaal is een MUP. Maar dat zijn er nog veel te weinig vindt Roeken. “Deze producten moeten op alle scholen gratis beschikbaar komen. Het is immers een basisbehoefte.” Tot nu toe zijn de MUP’s alleen in de stad Roosendaal te vinden. Daarom hoopt Roeken dat ook dorps- en wijkhuizen de producten gaan aanbieden.
Voorlichting
Behalve het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten is het ook belangrijk dat mensen weten dat deze punten er zijn. Ook daar ligt een rol voor de gemeente. “De wethouder heeft al laten weten dat dit wordt meegenomen in de campagne die binnenkort van start gaat. Ons doel is dat binnen een jaar minimaal alle scholen en mogelijk ook andere openbare gebouwen gratis producten kunnen gaan uitdelen.” Voor het einde van dit schooljaar, juli 2023, geeft de wethouder een terugkoppeling over de stand van zaken. Dan zal blijken of het doel bereikt is.
Wil je weten op welke plaatsen jouw gemeente gratis menstruatieproducten aanbiedt? Op dit kaartje vind je alle MUP’s
Beluister hieronder het interview met Nicole Roeken
Lees ook: Te arm voor tampons? Gemeenten moeten hulp bieden