Te arm voor tampons? Gemeenten moeten hulp bieden
Bijna een op de tien meisjes en vrouwen in Nederland is te arm om menstruatieproducten te kopen. Daarom roepen de FNV en negen organisaties – waaronder WOMEN Inc., De Bovengrondse en het Armoedefonds – gemeenten op om menstruatiearmoede vast onderdeel te maken van het lokale armoedebeleid en gratis tampons en maandverband aan te bieden.
Een goed idee, vindt Femke van Raam uit Bergen op Zoom. Ze is actief bij Ladies’ Circle International, waarmee ze menstruatiearmoede al langer op de kaart zet. Het vrouwennetwerk hield een tijd terug een tampon- en maandverbandinzamelingsactie. Die werden op de Dag van de Menstruatie aangeboden bij de Voedselbank in Bergen op Zoom. “Er heerst nog heel groot taboe op.” Ze juicht het menstruatiemanifest dus hard toe.
Niet gebruikelijk, wel noodzakelijk
Hoe groot het probleem van menstruatiearmoede hier in deze regio is, blijft overigens speculeren. “We hebben ongeveer 4.500 gezinnen die binnen de armoedegrens vallen. Je kan er op rekenen dat daar mensen tussen zitten die hier problemen mee hebben”, vertelt wethouder Klaar Koenraad van de gemeente Roosendaal.
Een woordvoeder van de gemeente Bergen op Zoom laat weten dat het onderwerp menstruatiearmoede niet helemaal op hun netvlies staat. “Het is geen gebruikelijk onderwerp, maar wel noodzakelijk.”
Tampons hergebruiken
Veel meisjes, vrouwen, non-binaire en transpersonen die menstrueren én te maken hebben met menstruatiearmoede, zien zich namelijk gedwongen om onnodige en onwenselijke keuzes te maken, valt te lezen in het menstruatiemanifest.
Ze gebruiken wc-papier of hergebruiken tampons en maandverband, wat niet goed is voor hun persoonlijke hygiëne. Ook kunnen zij hierdoor soms niet naar school of werk. “Dat zou niet mogelijk moeten zijn”, vindt Van Raam.
Laagdrempelige uitgiftepunten
In maart 2022 wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. Zijn gemeenten bereid om menstruatiearmoede vast onderdeel te maken van het lokale armoedebeleid? In de gemeente Roosendaal wordt het onderwerp nog niet benoemd in het bestaanszekerheidsbeleid, laat wethouder Koenraad weten. “Dat is opgesteld, net voordat dit onderwerp op kwam spelen. Dat begon met een actie in Engeland. Meisjes moesten thuis blijven, omdat ze de middelen niet hadden.” Zij pleitten voor menstruatieunits, waar ze gratis tampons en maandverband kunnen halen.
Tekst loopt verder onder afbeelding:
Ladies’ Circle International realiseerde deze units al in India. Van Raam hoopt, net als de FNV, dat gemeenten ook in Nederland laagdrempelige uitgiftepunten voor tampons en maandverband beschikbaar stellen. “Het is gewoon best duur. Het zou fantastisch zijn als gemeenten daarin zouden willen voorzien.”
Maandverband vragen bij fietsenstalling
Overigens heeft de gemeente Roosendaal al een initiatief, vertelt wethouder Koenraad. “Hier is Quiet Community actief. Het Armoedefonds biedt hen gratis tampons en maandverband aan. Een gedeelte daarvan gaat ook naar de Voedselbank.”
De gemeente is al bezig om te kijken of ze dit ook in openbare toiletten aan kan bieden, waar de FNV voor pleit in het manifest. “Best een beetje lastig, want je laat een meisje van 14 niet om maandverband vragen bij de fietsenstalling”, aldus Koenraad. “We moeten dat goed organiseren.”
Taboe doorbreken
Daarom is bewustwording rondom dit onderwerp volgens Van Raam erg belangrijk. “Een taboe doorbreken begint bij zichtbaarheid en het er simpelweg over te hebben. Gemeenten kunnen hierbij helpen door dit actief uit te dragen. Ze kunnen een groot verschil maken.”
Heb je zelf te weinig geld voor tampons en maandverband of wil je gratis menstruatieproducten aanbieden op bijvoorbeeld jouw school? Dan kun je contact opnemen met Karin Bruijnincx van Quiet Community, via [email protected].