Roosendaal

Tentoonstelling geeft invloed migratie weer

Redactie Redactie

De fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ is vanaf dit weekend te zien in Bibliotheek Roosendaal. De reizende fototentoonstelling geeft een kijkje in het leven van arbeidsmigranten in Nederland en de impact die zij achter hebben gelaten op de Nederlandse samenleving.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Nederland had in de jaren vijftig en zestig een groot tekort aan arbeidskrachten. In die periode werden gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Griekenland, Turkije, Marokko en Joegoslavië tijdelijk aangetrokken om de Nederlandse economie weer op gang te brengen. Na een aantal jaar besloten de meeste gastarbeiders zich permanent te vestigen in Nederland. Zo kwam er na de 1ste generatie een 2de en 3de generatie ‘nieuwe Nederlanders.’ Tot op de dag van vandaag merken we dat de identiteiten en de stadsculturen in Nederland nauw verweven zijn met het arbeidsverleden.

Fototentoonstelling 

In totaal zijn er 50 mensen professioneel gefotografeerd voor de expositie. De helft daarvan zijn toenmalige gastarbeiders en de overige gefotografeerde mensen zijn autochtone Nederlanders. Nederlanders zoals collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en vrijwilligers van kerken.

Thema’s als werk, gezinshereniging, cultuur, politiek, sport en religie lopen in elkaar over. Behalve portretten zijn er ook persoonlijke spullen en documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers te bewonderen. Werkschoenen, koffers, contracten en paspoorten worden getoond.

Projectleider Sahin Yildirim wilt het verschil van de verschillende generaties in beeld brengen. “Een gastarbeider uit de 1ste generatie was arbeider bij Philips. Zijn zoon uit de 2de generatie zit in de tweede kamer.”, zegt Yildirim over één van de portretten.

De tentoonstelling is gedurende de openingstijden van de bibliotheek te zien tot en met 31 oktober 2020.