Roosendaal

Terrassen moeten wijken voor kermisattracties: ‘Samen kijken naar betere oplossing’

Maarten Elst Maarten Elst

Plots staan er gele strepen op de Markt in Roosendaal. Sinds kort weten horecaondernemers dat het om de afmetingen van de aankomende kermisattracties gaat. Zonder berichtgeving lijken de terrassen op de Markt te moeten wijken voor kermisattracties wat een kostenplaatje van enkele duizenden euro’s oplevert. Horecaondernemers willen in gesprek met de gemeente en kermisexploitanten om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Een duidelijke gele hoek van 90 graden met een doktershandschrift. En dat op een aantal verschillende plekken op de Markt in Roosendaal. Zo troffen horecaondernemers eind vorige week hun terrassen aan. Wat de boodschap achter de gele hoeken is, is aanvankelijk niet duidelijk. “Er is niks met ons gecommuniceerd”, vertelt Maaike Matthijssen, voorzitter van Vereniging Horeca Oude Markt (VHOM) Roosendaal. “Ik heb via de krant te horen gekregen dat het om de afmetingen van de kermisattracties gaat. Maar hoe nu verder, dat is voor ons nog altijd onduidelijk.”

Onverwachte strepen

Vrijdag 13 augustus kondigen demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan dat kermissen onder voorwaarden door mogen gaan. Zowel de kermis van Roosendaal en Wouw gaan stilzwijgend door. Over de gehele Markt zijn gele strepen terug te vinden die verraden dat er binnenkort kermisattracties komen. “De strepen staan niet alleen bij mij”, bevestigt Matthijssen, tevens uitbaatster van Het Wapen van Roosendaal. “Bij alle horecagelegenheden staan er gele strepen op hun terras. De grote vraag is: ‘Hoe nu verder?’.

Tientallen gele strepen staan op de Markt in Roosendaal. © ZuidWest Update.

De onverwachte strepen schieten in het verkeerde keelgat bij zowel de PvdA als VLP. Beide politieke partijen vragen zich af waarom de gemeente Roosendaal uitgerekend de Markt heeft aangewezen als kermislocatie. “De terrassen op de Markt zijn met zorgvuldigheid opgebouwd. Er is rekening gehouden met iedereen. Op deze manier kunnen horecaondernemers de flinke schade door de coronacrisis enigszins deels terugverdienen”, vertelt PvdA-raadslid Paul Klaver. “De horeca is lang dicht geweest. Staat nu eindelijk open. Wij doen een pleidooi aan het college om de terrassen in tact te laten. Of in ieder geval met zijn allen rond de tafel te gaan.”

Not amused

Dat gesprek, waarbij de horecaondernemers, kermisexploitanten en de gemeente met elkaar in gesprek gaan, hoeft volgens Matthijssen en Klaver zich niet al te lang op zich moeten laten wachten. “Het liefst deze week al”, vervolgt Klaver. “Zodat je kan brainstormen van hoe je voor alle partijen het beste eruit halen.”

Begin september is dit hoogstwaarschijnlijk even verleden tijd. De terrassen moeten plaatsmaken voor kermisattracties. © ZuidWest Update

De Markt is één van de zes locaties waar de kermis op moet doorgaan. Naast de Markt komen er ook attracties op de Nieuwe Markt, het Tongerloplein, het Kadeplein en zowel aan de voor- als achterzijde van het EKP-gebouw. Voor de Nieuwe Markt betekent het dat de weekmarkt niet door kan gaan. Op de Markt staan de horecaondernemers voor een hels karwei. “We leven allemaal in de coronaperikelen”, vertelt Matthijssen. “Het terras hebben we keihard nodig om toch nog een beetje omzet te kunnen maken. We zijn ‘not amused’ dat we het terras moeten gaan opruimen.” Matthijssen van Het Wapen van Roosendaal noemt het al ‘een vervelende klus waar veel personeel voor nodig is’. Andere terrassen, die hebben gekozen voor vaste constructies, moeten tweemaal specialisten inhuren om het terras af te breken en kort daarop weer terug op te bouwen. Een klus van enkele duizenden euro’s.

Hoge kostenpost

Matthijssen stoort zich vooral aan de manier van communiceren van de gemeente Roosendaal. Op eigen houtje moeten horecaondernemers ontdekken dat ze binnen nu en 3 september specialisten moeten inhuren en hun terras moeten afbreken. “We hebben meerdere malen gevraagd wat we kunnen verwachten. En wat we eraan moeten doen. Zolang de kermis niet afgelast is, verwacht je dat de gemeente van zich laat horen. Nu, omdat de druk er op wordt gelegd door de media, krijgen we wel wat antwoorden, maar nog steeds niet duidelijk hoe en wat.”

Klaver van de PvdA ziet de kermis juist als het moment voor de gemeente Roosendaal om zichzelf in de kijker te zetten. “Niet alleen voor alle Roosendalers, maar ook proberen iedereen die daarbuiten woont hiernaartoe te halen”, stelt Klaver. “Maar uiteraard ook de horeca moet blijven floreren. Ik denk dat als je om de tafel zit, dat je veel meer met elkaar kan bereiken. En niet dat je aan zulke indianentekens moet gaan ruiken wat er staat te gebeuren.”

Alternatieven aangeboden

De horecagelegenheden hebben de hoofden al bij elkaar gestoken en zijn op zoek gegaan naar passende alternatieven. “Alleen maar ‘nee’ zeggen is niet hoe wij als VHOM er in zitten”, vertelt de voorzitter. “De kermis is belangrijk voor Roosendaal. Ook nu in coronatijd. Maar het hoeft niet per se voor onze deur. Dus wij dachten als alternatieven aan de parkeerplaats bij het Emile van Loonpark. Dan maak je nog steeds een lus door de binnenstad. Maar ook de parkeerplaats bij RBC-stadion De Luiten staat leeg. Er zijn zoveel mooie opties. Is het dan nodig om hier op de Markt zo veel attracties neer te zetten en opnieuw aan de inkomsten van de horecaeigenaren te zitten?”

De terrassen op de Markt moeten door specialisten worden afgebroken en kort daarop weer terug worden geplaatst. Een onverwachte kostenpost van enkele duizenden euro’s. © ZuidWest Update

Matthijssen heeft alle begrip voor de kermisexploitanten en gaf al aan dat de kermis hoe dan ook door moet gaan in de stad. “Kom met zijn allen bij elkaar. De gemeente, de kermisexploitanten, politieke partijen, mij maakt het niet uit”, somt Matthijsen op. “Zolang we maar met zijn allen aan tafel zitten. Hoe meer hoofden bij elkaar zullen zitten, hoe mooier de brainstorm zal zijn. Dan kom je tot een betere oplossing dan het hier zomaar neer te zetten en het ons maar uit te laten zoeken.”

Antwoord blijft uit

De gemeente laat via een schriftelijke reactie te weten begrip te tonen voor de teleurstelling van de horecaeigenaren. Tegelijkertijd wijst het naar de kermisexploitanten die volgens de gemeente eveneens een zwaar jaar achter de rug hebben. “Voor de horeca betekent dit helaas een andere kermisbeleving dan andere jaren. Zeker ook door de verplichte fysieke afscheiding van de kermispleinen (één van de voorwaarden, red.)”, zo schrijft de gemeente. “De landelijk geldende coronamaatregelen voor de horeca geven aan dat een vaste zitplaats nog steeds verplicht is en dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Ook is landelijk vastgelegd dat de horecagelegenheden tot uiterlijk middernacht open mogen zijn. De maandagmarkt van 6 september op de Nieuwe Markt is vanwege de kermis eenmalig afgelast.”

Bezoekers van de binnenterrassen zullen tegen hekken van de kermissen aankijken om zo aan de landelijke voorwaarden te voldoen. © ZuidWest Update

Ingaan op de aangedragen alternatieven doet de gemeente niet direct. “De kermis hoort in de binnenstad. Op deze manier kan de kermis georganiseerd worden zoals de landelijke overheid dat voorschrijft”, aldus de gemeente. De horeca baalt van het uitgebleven antwoord en doet nogmaals een oproep voor een gesprek. “Dit regel je niet achter de rug van horecaeigenaren om. Er is nog geen datum geprikt voor een gesprek. Hierbij opnieuw de uitnodiging: ‘Laten we bij elkaar komen en samen kijken naar een betere oplossing voor alle partijen’.