Terug naar de roots van het brood bakken bij biologische bakkerij Wouwse Plantage
Vegetarisch worstenbrood, biologisch speltbrood en brood met Spaans madredeeg. Het is te verkrijgen bij biobakker Anton van Wesel. Gewoon in zijn achtertuin, in het buitengebied van Wouwse Plantage. Iedere zaterdag kunnen klanten uit de hele regio bij hem terecht voor versgebakken broden en broodjes.
Anton komt uit een echte bakkersfamilie. Zijn vader en opa waren bakker. “Het vak is me echt met de paplepel ingegoten.’’
In 1980 nam hij de familiezaak in Roosendaal over. Nadat hij in 2002 de bakkerij verkocht, kwam hij via verschillende werkgevers bij een biologische bakker terecht. “Ik kwam helemaal terug bij de roots van het brood bakken.’’ Dat beviel zo goed, dat Anton besloot om op zijn zestigste weer een eigen winkel te openen.
Duurzaam en biologisch
De bakkerij is volledig klimaatneutraal en biologisch. De zonnepanelen op het dak voorzien zowel de bakkerij als de winkel van stroom. Ook heeft de bakker het doel om zo min mogelijk voedsel te verspillen. “We proberen zoveel mogelijk op bestellingen te leveren, zodat ik vooraf weet hoeveel ik moet maken.’’ Daarnaast zijn alle spullen in het winkeltje en de bakkerij tweedehands. ‘’De toonbank komt bijvoorbeeld uit een bakkerij uit Lepelstraat, die nu is gesloten.’’
Het madredeeg komt écht uit Spanje
“We maken enkel biologisch brood, dat betekent dat alle ingrediënten biologisch moeten zijn.’’ In de winkel worden vooral broden verkocht die niet in reguliere zaken te koop zijn. Al bladerend door zijn catalogus komen verschillende broden voorbij. Woudbrood, dat te vergelijken is met het bekende waldkornbrood, rijstbrood, gerstebrood. “Dit is een echte hardloper’’, Anton laat een rond broodje zien: de Spaanse Bol. “Omdat hier madredeeg uit Spanje inzit, hebben we geen extra toevoeging meer nodig voor smaak en malsheid.’’
De hele regio
De eerste twee zaterdagen waren een succes. Anton merkt aan de klanten dat ze blij zijn dat er weer een bakkerszaak in ‘de Pin’ (Wouwse Plantage) zit. “Veel klanten komen uit de Pin, maar eigenlijk komen ze vanuit heel de regio. Ik heb zelfs al een klant uit Dinteloord gehad, dat is best een stuk rijden!’’ De bakker denkt dat het komt door het vertrek van de biologische bakkerij ‘De Kiem’ in Bergen op Zoom. “Ik denk dat het gemis van die bakkerij een beetje door ons wordt opgevuld.’’
Hobby
“Het is echt vooral hobbyen’’, vertelt Anton terwijl hij vegetarische worstenbroodjes staat te draaien. Zijn bakkerij is klein, maar beschikt over alle middelen die nodig zijn om zijn hobby uit te voeren. In de muur tussen de winkel en de bakkerij is een groot raam geplaatst, zo kunnen klanten zien hoe Anton aan het werk is. “Naast het raam zit een doorgeefluik, dat is ideaal wanneer ik een bestelling door moet geven.’’ Om het leuk te houden is de bakkerij één dag per week open. Iedere zaterdag kunnen mensen uit de regio tussen negen uur ’s ochtends en vier uur ’s middags terecht in Antons achtertuin, aan de Westelaarsestraat 37.
Ik ben zestig en wil gewoon lekker bezig blijven
Als het aan het klantenaantal ligt, kan Anton de winkel meerdere dagen per week openen. “Maar dat doe ik niet hoor. Ik ben zestig en wil gewoon lekker bezig blijven.’’ De ambitie is om over een tijdje wat stoelen en tafeltjes op het terras te zetten. “Zo kunnen mensen hier straks genieten van een kopje biologische koffie en een biologisch broodje!’’