Textiel Race start in Roosendaal: ‘We willen de kinderen bewuster maken’
Aandachtig zitten de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Cortendijck in Roosendaal te luisteren naar de gastles die zij krijgen over het bewuster omgaan met kleding. Ze leren onder andere dat ze kleren niet zomaar moeten weggooien, maar het vaak ook nog een tweede leven kan krijgen.
Met deze gastles en een bezoek van wethouder Klaar Koenraad en Robbert van Walsum van Stichting Kringloper hoopt de school de leerlingen een stukje bewustwording bij de brengen. “We vinden het belangrijk dat de kinderen leren waar het textiel vandaan komt en dat ze leren hoe ze zelf kunnen bijdragen om het textiel te kunnen hergebruiken”, legt Aimee Lottermans, leerkracht van groep 7/8 uit.
Wethouder Koenraad kan de actie enkel toejuichen. “Wij zijn als gemeente een hele enthousiaste aanjager van dit project. We willen als gemeente uitdragen dat dit een belangrijk thema is.”
Van Walsum vindt het ook een mooi initiatief. “Wij zullen als kringloper zijnde al het textiel wat de kinderen hebben ingezameld komen ophalen.” De verzamelde kleding gaat dan naar het kledingsorteercentrum van de kringloper en zal daar een tweede leven krijgen. “Ik vind deze samenwerking fantastisch!”
Wedstrijd
De naam verraad het wellicht al, maar de Textiel Race is een wedstrijd tussen verschillende basisscholen in de gemeenten Roosendaal én Moerdijk. De klassen kunnen punten verdienen voor het opgehaalde textiel. De klas die het meeste punten ophaalt, die gaat op schoolreis naar de Uitvindfabriek in Breda.
Aan strijd geen gebrek bij de leerlingen van groep 7 en 8. Yassin gaat enorm zijn best doen om zoveel mogelijk textiel op te halen. “Ik ga in heel Roosendaal langs om ervoor te zorgen dat wij zoveel mogelijk kledingstukken ophalen”, vertelt hij lachend. Ook zijn klasgenoot Lorenza gaat thuis eens goed in haar kast kijken wat er eventueel weg mag. “Ik ga mijn leerlingen zéker stimuleren om goed hun best te doen en ervoor zorgen dat ze dit project met plezier beleven”, laat de juffrouw weten.
Lees ook: Stichting Kringloper bestaat 40 jaar: ‘Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun leefomgeving’