Roosendaal

Theunis’ motto: ‘Geen plan geen geld, goed plan altijd geld’

Wethouder Toine Theunis bij Het Fractiehuis

Wethouder Toine Theunis in het radioprogramma Het Fractiehuis

Paul Joachems Paul Joachems

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar keert wethouder Toine Theunis niet meer terug in de Roosendaalse politiek. Hij vind het tijd voor een opvolger. Met een overschot van zes miljoen euro op de begroting kan Theunis zijn periode als wethouder tevreden afsluiten. Maar hij benadrukt wel dat hij nog lang niet weg is: “dan hangen de blaadjes weer aan de bomen.” In een openhartig interview in het politieke radioprogramma Het Fractiehuis vertelt Theunis over de woonagenda, de begroting én zijn afscheid.

In november kreeg Theunis in de raadsvergadering een kado. VLP-fractievoorzitter Arwen van Gestel zette Theunis onverwacht in het zonnetje. Niet omdat hij afscheid neemt maar omdat Roosendaal er financieel goed voorstaat. “Als de wethouder van financiën Roosendaal miljoenen kado doet dan zetten wij daar graag een kadootje tegenover”, zei Van Gestel. Onder het inpakpapier kwam een fraai schatkistje tevoorschijn met daarin een fles wijn voor Theunis.

Woonagenda

Het woonbeleid voor de komende jaren in Roosendaal is bepaald in de woonagenda. Het laatste grote stuk dat behandeld is in de raad voor Theunis. Het belangrijkste is volgens Theunis de echte aandacht voor huisvesting voor bijzondere doelgroepen. “En ook de onderkant van de woningmarkt. Want daar zit het grootste probleem.” Theunis vertelt dat we niet alleen compleet zijn verrast door corona maar ook door een oververhitte woningmarkt. “Je zou verwachten dat een corona-epidemie een economische recessie veroorzaakt. Dit is niet opgetreden. Het tegenovergestelde was waar. De gekte sloeg toe op de woningmarkt. Met name veroorzaakt door de hele lage hypotheekrente.”

Flexibel in Roosendaal

Starters kwamen redelijk makkelijk op de woningmarkt in Roosendaal vertelt Theunis. “Er was een relatief groot aanbod van woningen tot 2 ton. Maar door prijsstijgingen van 20 tot 25 procent is die hele laag met woningen buiten het bereik van starters gekomen. En ook voor de lagere inkomens. Dat is in een keer opgeschoven. En daar blijft een groot gat achter. En dat gat moeten we relatief snel, binnen zo’n twee jaar, opvullen.” Hij is blij met het resultaat van de woonagenda en dat dit bijzonder goed is behandeld door de gemeenteraad. “Dat moet gezegd worden. In Roosendaal zijn we flexibel genoeg en hebben we mogelijkheden om snel te kunnen handelen. We hebben zelfregie op die woningmarkt en hebben zelf woningbouwlocaties. We kunnen snel schakelen. Dus wat dat betreft zijn we een van de gemeenten die nog heel snel kunnen bewegen.”

Begroting 2022

Theunis is voor het twaalfde jaar wethouder van financiën. “Een begroting is meer dan financiën. Het is ook een beschrijving van de activiteiten, wat je allemaal gaat doen als gemeente. Het gaat niet alleen om geld. Het gaat vooral om hoe we omgaan met jeugdzorg, de WMO. Hele belangrijke gebieden. Dan ga je toch met de wethouder zorg rond de tafel zitten. Over de kwaliteit van zorg, hoe kunnen we die overeind houden en hoeveel geld is daarvoor nodig?” Het opstellen van een begroting is keuzes maken volgens Theunis. “Dat doe je met het college. En ik word altijd een beetje gepest met wat ik ooit in mijn eerste jaar als wethouder heb gezegd: ‘geen plan géén geld, goed plan altijd geld.’ Dat heeft écht een bijzondere betekenis gekregen. Als er iets goeds gedaan moet worden dan toveren we altijd wel ergens geld vandaan. Dat biedt een zekere rust en zekerheid in het college maar ook in de gemeenteraad.”

Roosendaal staat er goed voor

“We hebben een flink structureel overschot wat een nieuwe ploeg goed kan inzetten. Aan het eind van de periode draag je de kas keurig netjes over.” Theunis doelt hier op het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. “Er moet geld zijn voor de volgende ploeg, die moet kunnen investeren.”

Cultuur

Financiën was altijd onderdeel van de portefeuille van wethouder Theunis. Ook sport zat in diezelfde portefeuille. Na zeven jaar ging sport naar een andere wethouder en kreeg hij cultuur onder zich.
“Een van de mooiste dingen is het Cultuurhuis in Roosendaal. Er moesten verenigingen weg uit Mariadal en uit het Essentgebouw. Een hoop gedoe. Toen hadden we een hele grote school in Bovendonk. Oud-burgemeester Michel Marijnen en een paar mensen zeiden dat ze een bijdrage wilden leveren. Toen heb ik letterlijk een keer symbolisch gezegd: ‘hier heb je de sleutels en zoek het maar uit.’ Dan moet je risico’s nemen als bestuurder maar dat wordt altijd beloond. Die samenleving kan veel meer dan wij denken. Dat is ook de kunst van het vertrouwen geven aan de samenleving.”

De komende maanden

Theunis gaat met een goed gevoel weg volgend jaar. “ik moet de komende maanden natuurlijk ook nog wel even doorkomen. Je weet nooit wat er gebeurt. Maar tot nu toe, zeker met een goed gevoel. Zo’n cadeautje van de VLP, dat doet wel veel. Als je na twaalf jaar afscheid neemt en je kunt met iedereen van de raad en de ambtelijke organisatie de hand schudden, een pilsje drinken en een paar grappen vertellen, dan heb je het goed gedaan.” Wat hij gaat doen als hij straks geen wethouder meer is weet Theunis nog niet. “Eventjes uitblazen. Daarna gaan we het gewoon zien. Begin mei pak ik voor de laatste keer mijn fietsje en dan rij ik de poort uit bij het stadskantoor. En dan is het wel mooi geweest. Ik heb er altijd met plezier gewerkt, vooral ook met de ambtenaren. Daarmee een team vormen, dat is altijd wel mijn streven geweest.”

Luister hieronder naar het interview met wethouder Toine Theunis:

 

Lees ook: Voortaan kan Roosendaal een echte schatkist bewaken Lees ook: Wethouder Theunis: aangenaam wonen voor àlle inwoners van de gemeente Roosendaal