Tholen maakt traditie van lokale energiemarkt: ‘Verduurzamen doen we sámen’
Donderdagavond was in de hal van het gemeentehuis van Tholen een energiemarkt.
Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de gemeente Tholen, waar donderdagavond voor de derde keer een energiemarkt plaatsvond, deze keer gehouden in de hal van het gemeentehuis. Twintig informatiekraampjes boden inwoners de gelegenheid om meer te leren over duurzaam energiegebruik en klimaat.
Deskundigen op het gebied van zonnepanelen, duurzame voertuigen en energiebesparing, waaronder woningcorporatie Stadlander, staan klaar om de bezoekers van adviezen te voorzien en vragen te beantwoorden. Tips variëren van het plaatsen van tochtstrippen bij vensters en deuren tot het creëren van een klimaatbestendige tuin met minder tegels en meer groen. “Minder tegels en meer groen in de tuin”, benadrukt ‘natuurmoeder’ Reneé Bijl, die op scholen natuureducatie geeft.
Omgekeerde wereld
Gaandeweg de avond komen er meer bezoekers. Een echtpaar dat de woning al heeft verduurzaamd, met onder meer led-verlichting en zonnepanelen, blijft geïnteresseerd in verdere verbeteringen. Maar bezitters van panelen die overtollige energie op het elektriciteitsnet willen zetten, moeten daar ineens voor gaan betalen. “Dat is toch wel de omgekeerde wereld”, zegt een man die naast hen staat. Een echtpaar uit Sint Philipsland, op zoek naar een nieuwe boiler, loopt over het marktje om zich te laten informeren over de beste keuze.
Op de hoogte blijven
Ook in Tholen willen de inwoners op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en zijn de energiemarkten goedbezocht. Volgens wethouder Peter Hoek voorzien deze markten in een behoefte, als het aan hem ligt wordt het een nieuwe traditie. De lokale energiemarkten vinden telkens plaats in verschillende kernen van de gemeente en presenteren uitsluitend Zeeuwse bedrijven en organisaties zich. Want, zegt Hoek: “Verduurzamen doen we hier op Tholen sámen.”
Veranderende toekomst
De toekomst verandert en elektrisch rijden is vanaf 2030 de standaard, als dan de productie van brandstofmotoren stopt. Echter, een laadpaal voor elke deur zal niet mogelijk zijn. Ook Tholen zal zich moeten voorbereiden op een nieuwe realiteit. Wethouder Hoek noemt het “één van de grote uitdagingen is waar de gemeente voor staat”, maar: “Veel hangt af van het landelijke beleid, waar we lokaal geen invloed op hebben.”