Tholen

Tholen-stad krijgt vervoershub met 150 parkeerplaatsen en wifi: ‘Voorbeeld voor de regio’

Han Verbeem Han Verbeem

Tholen krijgt een groene en duurzame OV-hub. De regionale overstapplaats voor bussen en flexibel vervoer komt aan de Molenvlietsedijk in Tholen-stad. Voor de provincie Zeeland is het een voorbeeldproject: de totale investering in het gebied bedraagt zo’n drie miljoen euro – het merendeel is voor kosten van de gemeente. De hub is naar verwachting volgend jaar gereed. Voor het project ontvangt Tholen een provinciale subsidie van 330.000 euro.

De nieuwe overstapplaats ter hoogte van de vroegere Regenboogschool krijgt een overdekte fietsenstalling en een parkeerplaats voor 150 auto’s. Duurzaamheid staat voorop, het gebouw wordt voorzien van een groen sedumdak uit gerecycled hardhout. De wachtruimte is van glas. Ook krijgt de hub een openbaar toilet, een watertappunt en een plek om fietsen te repareren. Een grote plataanboom, die nu op het terrein van een gesloopte school staat, krijgt een nieuwe plek tussen de twee delen van het gebouw.

Opwaardering

Wethouder Corniel van Leeuwen ziet het project als “een flinke opwaardering” van het gebied, waarmee de bereikbaarheid verbetert. “Het is een regionale voorziening, uniek voor Tholen”, aldus Van Leeuwen. “Het is een prachtig voorbeeld van hoe we samen met de gemeenten werken aan een nieuw systeem van openbaar vervoer”, zegt ook de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas. Ook elders in Zeeland komen dergelijke hubs. Volgens de gedeputeerde worden het “fijne en veilige plekken om te wachten op de bus of het vervoer.”

Audio: De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas over de nieuwe OV-hub in Tholen (radio Omroep Zeeland).

Pilot Burg-Haamstede

De provincie stelt dit jaar in totaal één miljoen euro beschikbaar voor de bouw van OV-hubs. Deze passen in het vervoersplan van de provincie, waarbij vaste busverbindingen plaats maken voor vervoer op maat. De provincie heeft eerder proef gehouden met een vervoershub bij Burg-Haamstede. Uit onderzoeken van deze pilot bleek echter dat reizigers minder vaak de bus nemen, als deze niet door hun dorp gaat en ze daarvoor een afstand moeten afleggen. Desalniettemin ziet de provincie toekomst in dergelijke overstapplaatsen. Gemeenten die aanspraak willen maken op een provinciale subsidie hebben daarvoor nog tot en met 1 oktober de tijd.