Tholen

Tholen verwacht over 2025 een plus van 133.000 euro, maar dán volgt het ‘ravijnjaar’

Tholen verwacht over 2025 nog een overschot, maar houdt ook rekening met financieel zwaar weer. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Het Thoolse college heeft dinsdag het voorstel voor de programmabegroting 2025 bekendgemaakt. Volgend jaar heeft Tholen bijna 97 miljoen te besteden, zo blijkt, met een te verwachten overschot van ongeveer 133.000 euro – meldt wethouder Peter Hoek. Voor de jaren 2026 tot en met 2028 verwacht het bestuur forse echter tekorten. Volgende maand neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.

In de begroting staan verschillende projecten die zijn uitgevoerd. “We hebben belangrijke stappen gezet met projecten zoals de Brede School in Sint Maartensdijk en de derde aansluiting van Tholen,” aldus Hoek namens het college. Ook zijn er verbeteringen in de buitenruimte en is de veiligheid verhoogd. Volgens eerdere verwachtingen zou Tholen het komende jaar op nul afsluiten maar de verwachtingen zijn inmiddels ‘iets positief bijgesteld’, legt Hoek uit. De financiële situatie van de gemeente is vooralsnog goed, maar het bestuur waarschuwt voor stevige uitdagingen.

Geld groeit niet mee met taken

Want zoals alle gemeenten verwacht ook Tholen grote tekorten in 2026, als het Rijk de uitkeringen uit het Gemeentefonds aanpast. Dit jaar staat in gemeenteland bekend als het ‘ravijnjaar’. Het Thoolse college zet daarom in op zuinigheid en scherp financieel beheer, legt Hoek uit. “Het geld dat we van de overheid krijgen, groeit niet mee met de taken die we moeten uitvoeren.”

Polsstok reikt niet ver genoeg

Hierdoor ontstaat er een tekort dat opgelost moet worden. Dat kan alleen door meer geld van het Rijk te vragen óf minder taken uit te voeren, want de spreekwoordelijke polsstok “reikt niet zo ver als we zouden willen.”  Als het Rijk niet tegemoet komt, is in 2026 een tekort voorzien van 444.000 euro. Het jaar erop dreigt een tekort van 194.000 euro en in 2028 eindigt Tholen vermoedelijk 185.000 euro in de min.

Toeristenbelasting

De programmabegroting bestaat uit drie delen: het programmaplan, paragrafen over risico’s en de financiële begroting. Belangrijke onderwerpen zijn ook de woonlasten en de toeristenbelasting. De raad heeft eerder besloten om te kijken naar een verhoging hiervan.

Goedkoop wonen

Wat de woonlasten betreft, blijft Tholen ook het komende jaar één van de goedkoopste gemeenten in Nederland, is de verwachting. “We willen deze positie graag behouden,” merkt de wethouder op. Voor 2025 zijn er wel kleine stijgingen van de woonlasten te verwachten. Tholen behoort nu volgens de Atlas Nederlandse Gemeenten tot de vijftig goedkoopste gemeenten van Nederland; momenteel staat de gemeente op de 28e plaats – in 2023 was dat nog plaats 34.