Tholen

Tholen wil geen verbod op gewasmiddelen bij natuur en wijken: ‘Landelijke regels voldoende’

Glyfocaat is een verdelgingsmiddel om onkruid te bestrijden. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Tholen ziet geen reden om regels te maken voor het gebruik van gewasmiddelen bij kwetsbare locaties –  zoals scholen, kinderdagverblijven en woongebieden. Dit blijkt uit de beantwoording van het college op vragen van de raadsfractie van PvdA-GroenLinks. Volgens het college biedt de landelijke wet- en regelgeving voldoende waarborgen voor een veilig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

PvdA-GroenLinks heeft zorgen over schadelijke gevolgen op de gezondheid, met inzet van gewasbeschermingmiddelen, zoals het onkruidverdelingsmiddel glyfocaat. Factieleden Jan Heshof en Nancy Raas vroegen willen weten of de gemeente zelf maatregelen overweegt om het gebruik van deze middelen in te perken, met name in de buurt van Natura 2000-gebieden en woonwijken. Het college stelt dat het zich baseert op de bestaande wetgeving, zoals het Activiteitenbesluit Milieubeheer, en geen aanvullende regels zal opstellen. “De toelating en veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen worden zorgvuldig beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Wij volgen deze richtlijnen en zien geen noodzaak om extra regelgeving in te voeren,” aldus het college.

Openbaar groen en pachtgrond

De gemeente geeft aan dat zij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt in het openbaar groen binnen de bebouwde kom, met uitzondering van de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Over het verpachten van landbouwgrond stelt het college dat zij geen aanvullende eisen oplegt aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Wij hanteren de wettelijke normen en hebben geen plannen om strengere eisen te stellen aan pachters,” zo luidt het antwoord.

Afstand tot woonwijken

De raadsleden verwezen in hun vragen ook naar agrarische percelen bij de wijk Stadszicht in Tholen, waar op twintig meter afstand van woningen intensieve teelten plaatsvinden. Zij wezen op onderzoeken die aanwezigheid van chemische stoffen uit gewasmiddelen in huisstof en zelfs in luiers van kinderen aantonen. Het college stelt echter dat, zolang de middelen voldoen aan de landelijke regelgeving, er geen aanleiding is om in te grijpen.