Roosendaal

Tijdelijke opvang voor 50 vluchtelingen in Roosendaal

In dit leegstaande pand werden al eerder vluchtelingen opgevangen (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Roosendaal gaat tijdelijk vijftig vluchtelingen opvangen. Vanwege het koude, winterse weer en de crisissituatie in Ter Apel heeft burgemeester Han van midden (vanuit zijn noodbevoegdheid) besloten om voor gedurende drie weken een leegstaand bedrijfspand beschikbaar te stellen.

Het leegstaande pand ligt aan de Wijnkorenstraat in Roosendaal. Daar zijn in 2022 ook al tijdelijk vluchtelingen opgevangen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) streeft ernaar dat de bewoners zo kort mogelijk op deze locatie blijven, en zo snel mogelijk een onderkomen krijgen in reguliere opvanglocaties. De noodopvang duurt maximaal drie weken.

De crisisnoodopvang wordt uitgevoerd door en namens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Er wordt nu hard gewerkt om de locatie zo snel mogelijk klaar te maken voor de nieuwe, tijdelijke bewoners. Waarschijnlijk arriveren ze vrijdagmiddag 19 januari.

Veiligheid en beveiliging

Er zullen permanent, dus 24 uur per dag en 7 dagen per week, drie beveiligers aanwezig zijn op en rond het terrein. Ook is er camerabeveiliging. Dat is vanwege de bescherming van de groep vluchtelingen, om controle te houden op bezoek en personen die het gebouw in- en uitgaan, om toezicht te houden op/voorkomen van overlast rondom het terrein, het uitvoeren van eventuele hulpverlening en brandwachttaken en om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de huisregels houdt. Ook de gemeente en politie zijn nauw betrokken bij de uitvoering en het toezicht.

Reactie van de burgemeester

“Vanzelfsprekend helpen wij op het moment dat de nood hoog is”, verklaart burgemeester Van Midden. “De Roosendaalse wethouders en ik delen de mening van het Veiligheidsberaad en veel andere Nederlandse gemeentes. Namelijk dat de aanvragen van asielzoekers bij binnenkomst in Nederland veel sneller behandeld moet worden. Zeker als het gaat om aanvragen van asielzoekers uit veilige landen.” Want alleen op die manier zou er ruimte en draagvlak ontstaan voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden en voor mensen die in hun eigen land vrezen voor vervolging vanwege ras, geloof, seksuele geaardheid of omdat zij een andere mening hebben, meent Van Midden.

Het college van burgemeester en wethouders is al langere tijd in gesprek met het COA over een meer duurzame oplossing en de verdere uitwerking van een reguliere opvanglocatie binnen de gemeente Roosendaal. Binnen het district de Markiezaten is het de bedoeling dat Roosendaal voor gedurende vier jaar een opvanglocatie voor maximaal 300 personen gaat realiseren.