Bergen op Zoom

Toekomstperspectief versus ‘het eerlijke verhaal’: Bergse raad tegen stikstofbeleid

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De motie ‘Toekomstperspectief voor de Landbouw’, van Lokaal Realisme, is met een overgrote meerderheid aangenomen in de Bergse gemeenteraad. Alleen de linkse partijen en D66 stemmen tegen. En daarmee schaart Bergen op Zoom zich achter het groeiende aantal gemeenten dat zich verzet tegen de verregaande stikstofplannen van de regering.

“Onze agrariërs, onze Bergse boeren, we hebben ze nodig”, zegt Jim Bernaards van de VVD. “Ze hebben zorgen over hun voortbestaan.” Maar: tegelijk is er sprake van een verzuurde natuur. “Het voelt als een keuze tussen twee kwaden.” Maar een keuze is er niet. Want er komt zóveel stikstof uit Vlaanderen, dat het opheffen van akkerbouwbedrijven op de Brabantse Wal niets uithaalt.” Daarom dient de VVD de motie van Lokaal Realisme van harte mede in.

Eén op één-dialoog

“De wil is er om te verduurzamen, maar de boeren weten niet hoe daar uitvoering aan te geven”, stelt Reinoud Krijnen (Samen0164). Hij pleit voor een één op één-dialoog tussen college en agrarische ondernemers. Ook het CDA dient de motie mee in. “Alle sectoren moeten stappen zetten om de stikstofuitstoot terug te brengen”, zegt Jaap van Dam. “En niet alleen de landbouw.” Daarom moeten agrarische bedrijven die vernieuwen en verduurzamen juist de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Een eerlijk verhaal

Niet alle partijen gaan mee met de motie van Lokaal Realisme. GroenLinks-raadslid Christel Verbogt wil “een eerlijk verhaal” vertellen. “We zijn niet tegen boeren maar we willen geen valse hoop geven”, zegt ze. “De enige toekomst is een toekomst met minder dieren.” GroenLinks en PvdA hebben de motie daarom niet gesteund. Ook Berend Doedens (D66) schaart zich achter de bezwaren van de linkse fracties.

Stront en schijt

De politiek heeft het al sinds 1897 over ‘stront en schijt’, merkt Louis van der Kallen (BSD) in plastische bewoordingen op. En sindsdien is er niets veranderd. “We kunnen wijzen naar anderen, maar het eind van het verhaal is dat we straks allemaal naar het toilet gaan.” Zijn fractie steunt de motie “maar eigenlijk gaat het over onszelf.”