Trotse Jonge Boeren maakt jongeren warm voor bijbaan bij de boer
Als het aan Trotse Jonge Boeren ligt, hoeven jongeren niet achteraan de rij aan te sluiten voor een bijbaan als vakkenvuller of afwasser. Volgens Trotse Jonge Boeren zijn er volop handjes nodig op het West-Brabantse platteland. Met de campagne hoopt het dat jongeren de weg naar de boerderij weet te vinden en zo de nodige nuttige levenservaring opdoet. Na de zomervakantie zal Trotse Jonge Boeren gastlessen geven op middelbare scholen om mensen zo nog meer te enthousiasmeren voor het agrarische vak.
Bij Jordy Karremans (19) zat het er van jongs af aan al in dat hij een boerenleven zou leiden. Meerdere generaties boven hem zijn agrariër geweest, waardoor hij van kinds af aan al rondloopt op de boerderij. Toch ligt er meer dan genoeg werk klaar wat hij niet allemaal alleen aan kan. “Ik ben zelfstandige”, vertelt Karremans. “Als ik wil, kan ik 150 uur per week aan werk aannemen, maar dat gaat logischerwijs niet. Ik hoop dat veel jongeren dankzij deze campagne eens aankloppen bij de boer.”
Jammer dat de tijd van vroeger waarbij elke week tien scholieren aanklopten voor werk voorbij is
“Met Bijbaan bij de Boer willen we jongeren van nu laten zien wat het boerenleven en het boerenwerk wel niet is”, vertelt Trotse Jonge Boeren-secretaris Teun van den Brand. “Door middel van filmpjes en acties hopen we dat steeds meer jongeren enthousiast worden om een bijbaantje te zoeken. En op pad te gaan en bij boerderijen aankloppen met de vraag of er werk is.”
Karremans vindt het een uitstekende campagne. “Het is gewoon jammer dat de tijd van vroeger waarbij elke week tien scholieren aanklopten of ze alsjeblieft konden komen werken voorbij is. Waarom weet ik niet. Wij doen met zijn allen ons best om dat toch weer terug te krijgen. De jeugd weer terug op de agrarische bedrijven aan de gang te krijgen. Te kunnen laten zien hoe de sector in mekaar steekt, ze nieuwe dingen te laten leren en daarnaast een mooie zakcent te laten verdienen.”
Verspreiding van boerenkennis
Van den Brand denkt ook aan de duurzame ontwikkeling van de agrarische generaties. “Het is goed om meer jongeren in het vak te krijgen. Zo krijg je meer verspreiding van de boerenkennis. Wij denken dat het heel belangrijk is dat mensen weten waar hun eten vandaan komt en hoe dat dat gemaakt wordt. En daarnaast hebben we eten simpelweg nodig. In de toekomst zullen er boeren bij moeten komen. Om de volgende generaties over te nemen.
De secretaris geeft aan dat Trotse Jonge Boeren met haar campagne op middelbare scholieren mikt. “We hebben laagdrempelige filmpjes. We mikken zo ook op mensen die nog niks van de boerderij afweten. Iedereen kan met twee ogen en twee handen aan de slag gaan. Om wat voor ook klusjes te doen. Uiteindelijk kan je er zelf inrollen, net zoals ik er zelf ook ingerold ben. En misschien willen ze zelf later ook boer worden, of een agrarische opleiding doen”, aldus Van den Brand.
Veel handwerk beschikbaar
Karremans geeft als voorbeeld aardbeienbedrijven. “Bij aardbeienbedrijven is sowieso heel veel werk. Dat is heel erg veel licht handwerk. Aardbeien plukken moet je overigens wel gevoel voor hebben, dat moet je voorzichtig doen. Dat is eigenlijk hetzelfde als pepers plukken. Je bent niet heel de dag wel bezig, maar je hoeft niet heel de dag te tillen, te sjouwen en te trekken. Uiteindelijk is het voor iedereen goed te doen.”
“Een bijbaan bij de boer is zoveel anders dan wat jongeren gewend van bijvoorbeeld de supermarkt of een restaurant”, vervolgt Van den Brand. “Ik denk dat het bij de boer een veel veelzijdigere baan is. Waar je veel meer kunt leren en ook veel meer groeimogelijkheden hebt.”
Opvallend attentiebord
Om de campagne onder de aandacht te brengen, heeft Trotse Jonge Boeren attentieborden gemaakt. Met opvallende kleuren en een op een ‘Te koop’-bord lijkend attentiebord wil Trotse Jonge Boeren opvallen. “Het staat er duidelijk op: ‘Hier is een bijbaan beschikbaar’. Die kunnen de boeren via de website van Trotse Jonge Boeren bestellen. Zodat ze die in de tuin kunnen zetten voor mensen die iets zoeken. Ik heb het zelf al van dichtbij gezien. We hebben bij ons bedrijf een bord in de tuin gezet. In een paar weken zijn er wel tien mensen langsgekomen die inmiddels bij ons op de boerderij werken.”