Tullepetaons carnaval tijdens Pinksteren? ‘Met korte broek in café’
Dun Tjappies
De Tullepetaonse carnavalsband Dun Tjappies ziet de carnavalstraditie, vanwege de huidige coronamaatregelen, uit het zicht verdwijnen. De carnavalsoptocht in Roosendaal werd vorige maand afgelast, maar Dun Tjappies willen deze editie niet bij de pakken gaan neerzitten. “Niks doen betekent opgeven.” Daarom hopen ze dat carnaval verplaatst wordt naar Pinksteren, zoals in een aantal plaatsen al gebeurde.
In Boemeldonck (Prinsenbeek) is het feest al verplaatst naar eind juni. Carnavalsvereniging BAK van Boemeldonck was bang de jonge carnavalsvierders te verliezen. Ook Mark van Ostaijen van Dun Tjappies ziet dit. “We verliezen de jeugd, die al weinig feestjes en evenementen heeft. Met wat aanpassingen kan de carnavalstraditie worden overgedragen en het feest gewoon gevierd worden, ondanks een pandemie.”
BAK vindt een zomercarnaval “absoluut niet het gewenste scenario”, vertelde ze onlangs aan Omroep Brabant, “maar niemand wil géén carnaval. Dus dan maar zo.” Oijen, Made, Waarland en Velden volgen dit voorbeeld inmiddels ook.
Ze staan misschien in hun korte broek in het café, maar verder is het niet zoveel anders dan in februari.
“Laten we ons aansluiten in deze slimme polonaise,” aldus Dun Tjappies, doelend op de plaatsen die het feest al hebben verplaatst. Volgens Van Ostaijen kunnen een aantal kernmomenten, zoals de optocht, otobusrellie en kindermiddag, makkelijk verplaatst worden naar Pinksteren. “Ze staan misschien in hun korte broek in het café, maar verder is het niet zoveel anders dan in februari.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Toch zijn er ook tegenstanders van dit plan, merkt hij. “Volgens hen is carnaval zes weken voor Pasen en daarmee uit.” Zij hamerden, na een uitspraak van de Bredaase burgemeester Paul Depla in de Volkskrant, erop dat zomercarnaval niet de traditie is. “Maar als je daar per se aan wilt vasthouden met als risico dat er door een nieuwe coronapiek helemaal niks te vieren valt, dan zeg ik: doe mij maar carnaval in de zomer,” aldus Depla.
Van Ostaijen is het met de Bredaase burgemeester eens: “Traditie is synoniem voor dingen behouden zoals ze zijn. Maar als je carnaval wil behouden, moet je meebewegen en je aanpassen. Anders is er niks in februari.”
Door het te verplaatsen en kleine aanpassingen te doen, kunnen we met enige zekerheid zeggen dat we in juni weer kunnen carnavallen met elkaar.
Volgens hem betekent dit niet dat carnaval voortaan altijd in de zomer gevierd wordt, “maar op deze manier creëren we een alternatief met elkaar. Door het te verplaatsen en kleine aanpassingen te doen, kunnen we met enige zekerheid zeggen dat we in juni weer kunnen carnavallen met elkaar.”