Roosendaal

Tunneltje vormt voorname schakel in ‘fietssnelweg’ F58

De nieuwe tunnel bij De Stok voor de snelfietsroute tussen Bergen op Zoom en Roosendaal.

De nieuwe tunnel bij De Stok voor de snelfietsroute tussen Bergen op Zoom en Roosendaal.

Herbert Kats Herbert Kats

Bij knooppunt De Stok wordt gewerkt aan een belangrijke schakel voor de F58. Dat is de naam voor de nieuwe fietssnelweg die als een soort alternatief voor de bijna gelijknamige A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal moet dienen.

De F58 moet het mogelijk maken in een halfuurtje van de ene naar de andere stad te fietsen. De aanleg is mede bedoeld om het drukke wegverkeer ontlasten. Dé fietssnelweg moeten tevens zorgen dat fietsers zich comfortabeler en veiliger kunnen bewegen tussen de twee steden. Onder de noemer Sjees Gangmaker steunen Ons Brabant Fietst en het Brabants Mobiliteitsnetwerk het project.

Om de fietsstraat vanuit de Wouwseweg aan te kunnen sluiten op de F58 is het maken van een tunnel onder de verbindingsboog A58/A17 nodig. Dat werk loopt intussen en wordt uitgevoerd door Den Ouden Infra BV. Die denkt tot mei volgend jaar bezig te zijn met dit deelproject.

De F58 is niet de enige Brabantse fietssnelweg. De provincie streeft er naar om in 2030 achttien fietsroutes te hebben, met drie verbindingen naar Antwerpen en Turnhout en twee verbindingen met Limburg.

In samenspraak hebben de provincie en de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal naar de meest optimale en veilige route gezocht voor de F58. De route start in Roosendaal op de Wouwseweg, vervolgt zijn weg langs Wouw en Heerle met als eindbestemming de Marconilaan in Bergen op Zoom.

Aanleg

De aanleg van de snelfietsroute gebeurt in negen delen. Eind 2020 werd de herinrichting van de Wouwseweg afgerond. Aanleg van het Bergse deel ging eind 2022 van start. Medio 2025 moet de hele de F58 gereed zijn.

Voor de aanleg moesten op verschillende locaties wat bosjes sneuvelen. Waar mogelijk wordt dat gecompenseerd binnen de projectgrenzen van de F58. Voorbeeld is het gebeid ten zuiden van woonwijk Weihoek. Aansluitend op een bestaand bos komt daar nieuw groen met een zogeheten ecologische oever die het water beter vasthoudt. Ook komt er een grote diversiteit aan planten, bomen en struiken. Hoveniersbedrijf F.C. Blom BV uit Oudenbosch kreeg de opdracht dit compensatiebosje aan te leggen.