Zevenbergen

Twee groepen winnen Markland Technasium Award

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Emma Janvier Emma Janvier

      Van 3D-printers en elektrische motoren zijn de leerlingen van middelbare school Markland in Zevenbergen niet vies. Al sinds het begin van het schooljaar zijn ze bezig met een product ontwikkelen voor de Markland Technasium Award (MTA). Voor hun échte en zelfgezochte opdrachtgevers en een jury, moesten de producten gepitcht worden. Dit jaar hebben er niet één maar twee groepen gewonnen.

      Cor van Leent is een trots docent. Hij heeft de afgelopen maanden zijn onderzoek en ontwerp-leerlingen begeleid tijdens het MTA-traject. “In dit vak werken de leerlingen met echte opdrachten voor bedrijven”, legt hij uit. “Ik hoor vaak terug van de opdrachtgevers dat leerlingen een bepaalde kijk hebben op zaken die zij eigenlijk al vergeten zijn. Zonder remming wordt er naar oplossingen gezocht.”

      Klemmen en in een radioactieve hot cell

      “De opdracht leek eerst heel simpel”, vertelt de 18-jarige Niek Godschalk enthousiast. Hij heeft samen met Bob Panman, Parsa Zabihypour en Bart Vermeulen klemmetjes ontworpen. Deze klemmetjes houden kraantjes vast die belangrijk zijn tijdens het testen van medicijnen. “Het bleek veel ingewikkelder te zijn, omdat het bord gemaakt moest worden in een radioactieve hot cell waar je alleen met robotarmen bij kan.”

      De vier examen-leerlingen hebben uitgebreid onderzoek moeten doen naar verschillende factoren. “Het begon met het profielwerkstuk waar we alle vier een ander onderdeel hebben onderzocht”, legt Niek uit. “Ik heb bijvoorbeeld uitgezocht hoe je met een robotarm in die hot cell een klemmetje kan gebruiken en iemand anders is dan weer gedoken in welke stof we het beste kunnen gebruiken.”

      In Duitsland gaan we het nog even goed vieren.

      Uiteindelijk zijn de mannen tot een succesvol prototype gekomen. “We hebben twee presentaties gedaan, één voor de opdrachtgever en daarna voor een jury.” De kans is zelfs groot dat het prototype ook echt gebruikt gaat worden. “Onze opdrachtgever heeft het daar ook gepitcht, dus dat laat ook wel zien dat we goed werk hebben geleverd.”

      Als prijs gaan de vier leerlingen, en tevens vrienden, samen een paar dagen naar het Experimenta Science Center in Duitsland. “Daar gaan we het nog even goed vieren”, lacht Niek.

      Elektrische kart

      De andere winnende groep is de afgelopen maanden bezig geweest met het bouwen van een elektrische kart. “De kart hebben we vanuit een bouwpakket zelf in elkaar gezet” vertelt Ruben Bakker (17). “Dat pakket werd geleverd vanuit de opdrachtgever in allemaal grote dozen. Maar we mochten het standaard model op onze eigen manier customizen, dus we hebben zelf ook nog aluminium platen geregeld.”

      Het zal meer om het uitrijden dan om het winnen gaan.

      Groepsgenoten Stan Hanemaaijer en Ilse Ammerlaan leggen uit hoe de kart werkt. “Onder deze klep zit de motor met de zekering, schakelingen en tandwielen. Hier komt de elektra dus samen.” Het bouwen van de kart was niet makkelijk en ging met vallen en opstaan, maar toch blikt de groep terug op een leuke periode. “Soms kwam je erachter dat er iets fout zit en dan moet je het weer helemaal uit elkaar halen, maar je leert er zo veel technische dingen van. Het is geen normale les”, legt Ruben uit.

      Ondanks dat de karters de award al hebben gewonnen, zijn ze nog niet klaar met hun project. “Tja, nu moeten we hem ook echt gaan gebruiken”, volgens Ilse. “Tijdens een wedstrijd op het Circuit van Zolder moeten we anderhalf uur zien vol te houden.” Stan vult haar lachend aan: “Het zal inderdaad meer om het uitrijden dan om het winnen gaan.”