Bergen op Zoom

Tweede leven voor laptops door inleverpunten

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Je oude laptop een nieuw leven geven kan sinds kort door de laptopinleverpunten in Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht en Steenbergen. Netwerkorganisatie Samen in de Regio heeft deze punten samen met verschillende partners weten te realiseren. De vier inleverpunten zijn te vinden in de bibliotheken van de vier gemeentes.

Het was aan de Bergse wethouder Hans Peter Verroen de eer om het eerste inleverpunt te openen. Dat gebeurde donderdagochtend in de bibliotheek van Bergen op Zoom. “Het is voor mij mooi als wethouder duurzaamheid een initiatief als deze te kunnen onthullen”, spreekt hij de aanwezigen toe. Ook doneert hij als eerste een laptop, die dus een tweede leven zal krijgen.

ICT-bedrijf Deltacom uit Steenbergen gaat ervoor zorgen dat alle ingeleverde laptops opgeschoond worden, en een nieuw besturingssysteem krijgen. De laptops gaan vervolgens naar mensen die het hard nodig hebben. “Ze gaan dan bijvoorbeeld naar organisaties als Vluchtelingenwerk en het Leger des Heils”, legt Miriam Vos van Samen in de Regio uit.

Zero Waste Week

De vraag naar zulke laptops is er al lang volgens Vos. “We zamelen al jarenlang laptops in”, vervolgt Vos. Sinds januari 2024 zijn er dertig van zulke laptops vergeven aan mensen die ze hard nodig hebben.

In maart 2024 was er een speciale laptopinzamelingsactie tijdens de Zero Waste Week. “Dat was voor het eerst dat inwoners hun laptop konden inleveren.” Daar werd zoveel gehoor aan gegeven, dat de vier inzamelpunten zijn opgezet.