Bergen op Zoom

Twintig jaar tweetalig onderwijs bij ’t Rijks: ‘Bijzonder en verrijkend’

't Rijks (foto: Google Streetview)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Middelbare school RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom viert vrijdag feest. De school viert het twintig jarig jubileum van het tto: tweetalig onderwijs. Deze vorm van onderwijs is niet meer weg te denken uit het aanbod van de middelbare school. En om dat te vieren worden alle tto-leerlingen in het zonnetje gezet.

“Het tto is bijzonder en verrijkend”, begint tweetalig onderwijs-coördinator Priscilla Pechler. “Het Rijks is er twintig jaar geleden mee begonnen omdat Engels een steeds grotere rol speelt in ons leven. Denk bijvoorbeeld aan gamen, online spullen bestellen of vakanties.” Maar dat is niet de enige reden waarom het tweetalig onderwijs is ingevoerd. “We willen als school graag dat leerlingen zich moeten kunnen ontplooien, ze moeten boven zichzelf uit kunnen stijgen.”

Toen de school begon met het Engelstalige onderwijs, was deze mogelijkheid er alleen voor vwo-leerlingen. “Sinds acht jaar bieden we tto ook aan havoleerlingen.”

50/50

Tweetalig onderwijs houdt in dat vijftig procent van de lessen die de leerlingen krijgen, in het Engels wordt gegeven. “Vakken als Nederlands, Duits of Frans natuurlijk niet.” Maar bijvoorbeeld wel wiskunde, aardrijkskunde en biologie. “Deze lessen worden gegeven door leraren die hier speciaal voor zijn opgeleid, en zich hierin blijven ontwikkelen.”

Brugklassers krijgen overigens niet direct al hun lessen in het Engels. “Nee, dat bouwen we geleidelijk op. Tegen de kerstvakantie worden de lessen volledig in het Engels geven.”

Reizen en uitwisselingen

Naast Engelstalige lessen gaan de leerlingen ook regelmatig naar het buitenland. “Echt op reis, maar ook op uitwisseling. Daardoor ontstaan internationale vriendschappen.” Tijdens de coronaperiode ging dit tijdelijk niet. “Dus we zijn heel blij dat we dat nu weer kunnen oppakken.”

En dat uitwisselen en samenwerken met andere scholen is iets wat Pechler graag meer wil gaan doen in de toekomst. “We kunnen bijvoorbeeld ook digitaal bij elkaar op visite en online opdrachten maken met elkaar. Dat willen we de komende jaren meer gaan doen. Ook willen we de kinderen voorlichting geven over bijvoorbeeld Chat GP: hoe ga je daar verantwoordelijk mee om?”

Feestje

Om het bijzondere jubileum te vieren is er vrijdag 8 december van alles te doen voor de tto-leerlingen. “We beginnen ’s ochtends met een gezamenlijk ontbijt in het cultuurgebouw. Daarna gaan de leerlingen naar hun eigen lokaal en krijgen ze bezoek van een gastspreker.” Zo’n gastspreker kan iemand zijn die geboren is in het buitenland en nu hier woont, of een oud-leerling die vertelt wat het tweetalig onderwijs hem of haar zoal heeft gebracht in het leven.

Vervolgens gaan alle klassen aan de beurt met een opdracht. “De brugklassers gaan een eigen kasteel bouwen. Het is dan natuurlijk de bedoeling dat ze in het Engels met elkaar overleggen. De tweedejaars gaan een kettingreactie ontwerpen en de derdejaars gaan aan de slag met het spel Crazy88. De bovenbouwers gaan een eigen documentaire maken.”

Wanneer de opdrachten klaar zijn is er in de middag tijd voor verschillende quizactiviteiten. De bovenbouwleerlingen kunnen verschillende workshops volgen. “Workshops die met Engels te maken hebben. Bijvoorbeeld Ierse dans, snooker, street art, rap of tai chi.” Een drukke dag dus. “Maar we hebben er ontzettend veel zin in!”

Groei

In de loop der jaren is het tto flink gegroeid. “En we blijven groeien. De afgelopen jaren hebben we altijd twee havoklassen en twee vwoklassen. We zijn dus op de goede weg.” Ruim driehonderd kinderen volgen momenteel het tweetalig onderwijs op ’t Rijks.

In de week van 15 januari zijn er informatieavonden van het Rijks. En op 26 januari is er een speciale avond voor het tweetalig onderwijs. “Er zijn geen harde toelatingseisen. Alleen een goede dosis motivatie en de bereidheid om iets extra’s te doen. Kinderen met een mavo/havo-advies kunnen zich ook aanmelden!”