Uitvergrote Mariasnoepjes in Gertrudiskerk: kunstproject Els de Coker
Mariabeeldjes van gips, uitvergrotingen van de in België populaire Mariaschuimpjes. Het snoepgoed is in Nederland zelf nauwelijks te verkrijgen maar over de grens wordt het volop verkocht. Voor kunstenares Els de Coker is het een bijzonder project: bezoekers mogen de 250 hagelwitte beeldjes met een goudstift zelf van een boodschap voorzien. Ze zijn de hele maand september te zien in de Bergse Sint-Gertrudiskerk.
De tentoonstelling ‘Op weg’ is een vervolg op een eerder uitgegeven boek ‘Beste beentje voor’ van De Coker, waarin ze schrijft over haar verlies. Els moet door ziekte een voet missen en ze heeft ook twee dierbare familieleden verloren. Tegelijk raakte haar man zonder werk. “Een vriendin van mij inspireerde mij tot het maken van de beeldjes”, vertelt ze. De Mariabeeldjes zien er exact zo uit als de schuimpjes maar dan uitvergroot, zo’n achttien centimeter hoog. Ze staan opgesteld in de noordelijke zijbeuk van de kerk.
Symboliek
Het draait om symboliek. De witte beeldjes zijn als een onbeschreven blad. Met de goudkleurige stift voegt de bezoeker een betekenis toe aan het beeldje – goud staat immers voor waarde. Zo ontstaan 250 individuele kunstwerkjes, legt Els uit.
Mariadrop
De expositie reist langs diverse steden in Vlaanderen en Nederland. Vicaris Paul Verbeek is blij met de tentoonstelling in de Bergs kerk. De Mariasnoepjes zijn hier niet verkrijgbaar maar tot voor kort was er in Bergen op Zoom wél een fabrikant van Mariadrop. “Mogelijk mag deze tentoonstelling een inspiratie zijn om de productie weer op te pakken”, merkt Verbeek woensdagmiddag op tijdens de openingsbijeenkomst.