Umrah-reis: ‘Een eer om in de voetsporen van de Profeet te mogen lopen’
In de islam staat de umrah of oemra bekend als de kleine bedevaart: een religieuze reis naar Mekka. Eind december volgde een groep Bergse moslims een umrah-reis, waaronder zo’n veertig jongeren vanuit de Turkse Ulu-moskee. Voor Alperen Yilmaz (24) was het de derde keer dat hij meeging. “Deze keer heeft het écht indruk gemaakt”, zegt hij. Na ruim een maand krijgen de vele indrukken een plekje.
Voor vrome islamitische jongeren is religie niet iets dat op afstand staat; het is voor hen de bevestiging van een persoonlijke band met God. Daar horen ook bedevaarten bij, zegt Yilmaz. “Het bezoek aan Al-Masjid al-Haram in Mekka, en letterlijk lopen in de voetsporen van de Profeet (vzmh*), staat daarom hoog op het verlanglijstje”, legt de Bergenaar uit. “Vijf maal per dag bidden wij vanuit Bergen op Zoom richting Mekka, dan is het heel bijzonder om daar te mogen zijn.”
Rituelen en tradities
De gehele umrah-reis verloopt volgens eeuwenoude rituelen en tradities, alles gaat volgens voorschrift. Om die zuiverheid te bereiken doen de pelgrims letterlijk afstand van hun dagelijkse kleding, en hullen zich in een gewaad van twee witte doeken – nadat ze eerst ghoesl -oftewel een rituele wassing- hebben ondergaan. Dit geldt voor de mannen; moslima’s dragen zwarte of donkere gewaden. Het doel van de pelgrims is het bereiken van irahm, een staat van innerlijke, spirituele zuiverheid.
Geen onderscheid
Met de eenduidige kleding is iedereen gelijk: er is geen onderscheid tussen afkomst, rijk of arm. “We zijn allen pelgrims voor het oog van God”, aldus Yilmaz. Maatschappelijke status is niet van belang.
Allerheiligste
In het centrum van Mekka staat voor moslims het allerheiligste op aarde: de Kaäba, oftewel het huis van god. Het is een kubusvormig gebouw, volgens de Koran gebouwd door Adam – eerste man op aarde. Na de zondvloed zouden aartsvader Ibrahim (Abraham) de Kaäba hebben herbouwd, met behulp van zijn zoon Ismael. De pelgrims lopen zeven keer al biddend rondom het gebouw. “Het was voor mij heel emotioneel om de Kaäba te zien”, zegt Yilmaz. Hoewel het voor hem de derde umrah-reis was, maakte het extra indruk. “De eerste keren was ik nog een puber en minder bewust van de betekenis. Nu ik ouder ben, komt het besef.”
Terugdenken
De umrah sluiten de mannen af met de halq, een ritueel waarbij ze hun hoofden laten kaalscheren. Ook Yilmaz onderging deze handeling – de haren zijn inmiddels alweer wat aangegroeid, zegt hij lachend. Meer dan een maand is hij weer thuis in Bergen op Zoom, en nog steeds denkt hij dagelijks terug aan de reis. Met de overige deelnemers onderhoudt hij nog steeds contact, “want zoiets indrukwekkends is iets dat je toch met elkaar deelt.”
Bewustwording
Na deze umrah is Alperen Yilmaz toch als een ander mens teruggekeerd naar Nederland. Het heeft hem meer bewust gemaakt, en dat is hem ook tot nut in zijn werk als gemeenteraadslid in Bergen op Zoom. “Om daar te staan, tussen miljoenen anderen, ja dat maakt je bescheiden.”
*) vzmh= Vrede zij met hem