Etten-Leur

Unitas’30 houdt Eredivisionist NAC Breda op gelijkspel: ‘Hadden dit niet verwacht’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Als de scheidsrechter op sportpark de Lage Banken in Etten-Leur voor het laatste fluitsignaal blaast, gaan bij de spelers van Unitas’30 de armen de lucht in. De amateurclub heeft het NAC Breda lastig weten te maken. Voor de spelers en fans van de eersteklasser voelt het 0-0 gelijke spel aan als een overwinning.

Zaterdagmiddag verzamelen zo’n 1500 toeschouwers zich voor de oefenwedstrijd tussen amateurvereniging Unitas’30 en de profclub uit Breda. NAC-trainer Carl Hoefkens stuurt veel bekenden namen het veld op. Zo staan onder anderen Tein Troost, Boy Kemper, Elías Már Omarsson en Dominik Janosek aan de aftrap. Ook maakt de nieuwe Poolse spits Kacper Kostorz zijn eerste minuten in het geel/zwart.

Voorafgaand aan de wedstrijd hebben de toeschouwers veel vertrouwen in NAC. “Als we geluk hebben wordt het maar 4-1 voor NAC, maar het kan ook zomaar eens 8-0 worden”, voorspelt een jongen die lid is van Unitas. Een man op leeftijd denkt dat de Bredanaars in de dubbele cijfers zullen eindigen. Maar een jongetje in een NAC shirt trekt aan het langste eind. “Ik verwacht veel mooie reddingen van Tein Troost en de keeper van Unitas.” Op veel doelpunten rekent hij dus niet.

Ik had vooraf met mezelf afgesproken: als het onder de tien blijft is het mooi.

De wedstrijd eindigt dus in gelijkspel: 0-0. De beste kansen van de wedstrijd zijn voor het recent uit de vierde divisie gedegradeerde Unitas. Nieuweling Salah-Eddine Jaddi stuit op de vuisten van doelman Troost en Achraf Chouiter schiet na een mooie actie de bal maar nét naast het Bredaase doel.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Unitas'30 doelman Jeroen Sebregts
Unitas’30 doelman Jeroen Sebregts houdt de nul tegen NAC Breda.

Keeper Jeroen Sebregts hoeft niet supervaak in actie te komen. “Je weet als dat je de rijen goed gesloten houdt, dat het wel goed komt tegen NAC”, grapt de doelman. “Nee, dat is maar gekkigheid. Ik had vooraf met mezelf afgesproken: als het onder de tien blijft is het mooi. Maar als je dan met 0-0 van het veld stapt is het wel héél bizar.”

In de laatste minuten moet Sebregts nog gestrekt naar de hoek en redt hij  de wedstrijd. Maar hij laat zich toch niet graag als ‘man of the match‘ bestempelen. “Daarmee zou ik het team tekort doen.”

Ik had niet verwacht dat het zo ‘gemakkelijk’ zou gaan.

Aanvoerder Danny Lauwen is trots op zijn ploeg. “We hebben pas twee keer getraind en we hebben veel nieuwe jongens op het veld staan. Ik ben erg trots.” Hij had verwacht dat ze als ploeg veel achter NAC moesten aanlopen. “Gek genoeg viel dat wel mee. Ik had niet verwacht dat het zo ‘gemakkelijk’ zou gaan”, laat de aanvoerder met respect weten.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Danny Lauwen & Dominik Janosek Unitas'30 Etten-Leur
Danny Lauwen en Dominik Janosek tijdens de tos voor de wedstrijd.

Bij de spelers van Unitas’30 viel één speler aan de NAC-zijde wel heel erg op. “Ik vond Dominik Janosek wel erg goed spelen. Hij heeft een geweldige trap en krijgt de bal overal waar hij maar wil”, laat keeper Sebregts weten. Ook aanvoerder Lauwen deelt zijn mening. “Er komt heel veel gevaar vanuit hem.”

Voor Lauwen was er wel één teleurstelling, en dat was het ontbreken van de Belgische centrale verdediger Jan van den Bergh. “In de play-offs voor promotie/degradatie naar de Eredivisie vond ik hem echt supergoed. Ik had graag tegen hem gespeeld, maar helaas ontbrak hij door een blessure.”

We hadden met alles rekening gehouden, maar niet met deze uitslag.

Unitas-voorzitter Ton Staaltjens is trots op het vlaggenschip van zijn club. “We hadden met alles rekening gehouden, maar niet met deze uitslag”, lacht hij. De voorzitter is dankbaar naar de sponsoren die deze wedstrijd medemogelijk hebben gemaakt. “Het kost best wel wat om tegen NAC te kunnen spelen.” Met het geld wat de club nu overhoud willen ze graag de verlichting van de velden gaan aanpakken. Dit zal vervangen gaan worden voor LED verlichting. Al met al spreekt Staaltjens over een geslaagde middag. “Voor de spelers was het geweldig en ik denk dat de 1500 toeschouwers ook een leuke middag hebben gehad.”

NAC keeper Tein Troost
NAC-keeper Tein Troost strekt zich voor een schot van Achraf Chouiter.