Vallend plafond en scheuren in de muren: vrachtverkeer eist z’n tol
Foto: Pixabay
Door de trillingen van het voorbijdenderende en te hard rijdend vrachtverkeer is het plafond bij Dennis Verhulst letterlijk naar beneden gevallen. Daarvan is de Puttenaar overtuigd. Sinds de herinrichting van de weg springen de scheuren letterlijk in de muren. En hij is niet de enige, zo sprak hij dinsdagavond de leden van de Opinieraad Ruimte toe.
Door: Han Verbeem
Verhulst, van origine een Vlaming, woont sinds een jaar aan de Antwerpsestraat in Putte. Hij had de ruime woning uitgezocht vanwege zijn kinderrijke gezin en de familie koos bewust voor een huis binnen een 30-kilometerzone aan de Nederlandse zijde van de weg. Het gezin woonde er nog geen maand of de eerste problemen diende zich aan, met een lekkage.
Ambulance
De schade werd hersteld naar kort daarna volgde een tweede voorval met veel ernstiger gevolgen: het plafond zakte naar beneden. “Mijn dochter was in de woonkamer en ik riep haar nog om naar de deur te gaan. Maar deze kon al niet meer open omdat het plafond té ver was doorgezakt. Vervolgens kwam het naar beneden zetten.” Het meisje kreeg plafondplaten op haar hoofd en moest per ambulance worden weggebracht. Achteraf bleek, dat de schroeven waarmee het plafond was bevestigd letterlijk door de verkeersbewegingen waren losgetrild. En daar bleef het niet bij, sprak Verhulst: er onstonden metershoge scheuren in de muur. De herstelwerkzaamheden haalden weinig uit. “Ze zijn inmiddels weer teruggekomen.”
Ook bij overige omwonenden
De commissieleden reageerden onthutst op het betoog van de Puttenaar. “Een heftig verhaal”, aldus Marius Bakker (VVD). “Het is erg dat dit u en uw gezin moet overkomen.” Bakker wilde weten of Verhulst contact had gezocht met leden van het Dorpsplatform en ook andere straatbewoners had benaderd. Dat was inderdaad zo, antwoorde hij. Vijf andere bewoners van woningen langs de Antwerpsestraat zouden met soortgelijke problemen te maken hebben. Mogelijk gaat het zelfs om meer. “Maar vanwege de corona staat niet iedereen er op te wachten om met onbekenden te spreken als die plots aanbellen”, merkte hij op.
Geen antwoord van Servicelijn
Ook de fracties van D66, PvdA, ABZ en CDA vroegen zich af hoe het zo had kunnen komen. “Heeft u hierover wel contact gezocht met de gemeente hierover”, vroeg Ludo Bolders (AKT). Verhulst antwoordde, dat hij tweemaal een bericht had achtergelaten bij de Servicelijn van de gemeente Woensdrecht. “Maar daar heb ik jammerlijk genoeg geen respons op gekregen.”
Van Agtmaal: praten met gedupeerde
Wethouder Jeffrey van Agtmaal beloofde om, samen met een verkeersdeskundige, ter plaatse te gaan kijken en in overleg te gaan met Verhulst. De meldingen bij de Servicelijn kon de gemeente niet meer traceren. “Zou u die nogmaals kunnen doorgeven”, zo sprak Van Agtmaal de gedupeerde toe. En inderdaad, verkeerstrillingen zijn een groeiend probleem – moest de wethouder toegeven. Dat hoeft niet altijd aan de bestrating te liggen. “Ook door een daling van het grondwaterpeil, als gevolg van de verdroging, hardt de ondergrond verder uit en gaan de trillingen verder door.” Daardoor zijn woningen die direct langs de weg staan gevoeliger voor schade.
Oplossing zoeken blijft lastig
Het zoeken naar een oplossing blijft echter lastig, sprak de wethouder. Het doortrekken van de rondweg over Belgisch grondgebied, om zodoende de dorpskern van Putte voor het vrachtverkeer te ontzien, is geen realistische optie. “Daarvoor moet er natuurgebied worden opgeofferd en zouden ook de Belgische buurgemeenten bereid moeten zijn.” Verkeersremmende maatregelen kunnen eventueel wel helpen om de snelheid uit het verkeer te halen. Verkeerscontroles kunnen eveneens helpen maar dan moet de politie daar wel toe bereid zijn, aldus Van Agtmaal.