Van der Poel-gekte in Etten-Leur: ‘Fijn dat ik hier mijn trui kan tonen’
Bezoekers uit de hele omgeving en ver daarbuiten komen richting Etten-Leur om de wielrenners te bewonderen. Vooral voor de blikvanger van de rit is veel animo langs het parcours. Wereldkampioen Mathieu van der Poel. Hij showt namelijk voor de eerste en de laatste keer zijn regenboogtrui in Etten-Leur. Zondag 20 augustus stond de vijftiende editie van Las Montage Holland Profronde van Etten-Leur weer op het programma.
De profronde van Etten-Leur is al jarenlang een begrip in de regio. Ieder jaar worden er grote namen naar Etten-Leur gehaald. “Wij denken zelf ook ieder jaar ‘kan het nóg gekker”, vertelt organisator Ronnie Buiks. Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Bauke Mollema en dus Mathieu van der Poel namen het onder andere op tegen elkaar bij de heren. Lotte Kopecky, Demi Vollering en Annemiek van Vleuten verschenen aan de start van de dameswedstrijd.
Voor de wielerliefhebber is het met alle grote namen een mooie dag. “Ik vind het geweldig om die mannen eens in het echt aan het werk te zien”, vertelt een man die in het zonnetje staat te genieten.
Het applaus klinkt het hardste als de wereldkampioen op de markt in Etten-Leur wordt voorgesteld voor het rijden van de tijdrit. Van der Poel kan daarna ook rekenen op veel steun langs het parcours. Overal wordt zijn naam geroepen als hij langskomt. Een jongentje staat bij de VIP tent om zijn held te kunnen spotten en zijn handtekening te vragen. Aan populariteit geen gebrek.
Ware held
Voor de wielrenner was het al vroeg opstaan. Hij werd door de organisatie opgehaald met een privévliegtuig uit Spanje, waar hij zijn vakantie vierde met drie vrienden. “Het was de enige manier om hier te geraken.” Via Breda International Airport komt de sporter aan in Etten-Leur. “Het is voor mij ook heel leuk om de regenboogtrui te kunnen tonen aan het publiek.”
Voor Van der Poel is Etten-Leur geen onbekend terrein. “Het is in de buurt van heel veel vertrouwde trainingswegen van mij.” De keuze voor de kampioen om naar de gemeente te komen was dan ook snel gemaakt.
Het is supergaaf om hier vandaag met z’n allen te zijn.
De wielrenners hebben het onderling ook erg naar hun zin. “Het is supergaaf om hier vandaag met z’n allen te zijn”, vertelt Europees kampioen Fabio Jakobsen.”We koersen heel het jaar tegen elkaar, maar niet vaak voor het Nederlandse publiek.” Het is dan ook bijzonder voor Jakobsen om vandaag in Nederland te rijden. “Uiteindelijk doen we het daarvoor.”
Bauke Mollema is al vaker in Etten-Leur geweest voor de profronde. “Ik denk dat het al mijn achtste, negende of misschien al zelfs tiende keer is dat ik hier mag rijden.” Mollema die net terug is van vakantie vindt het erg leuk om in Etten-Leur te rijden. “Ieder jaar staat er weer een strek deelnemersveld.” De wielrenner geniet ook erg van de prestaties van zijn collega-renner. “Het is erg mooi dat Mathieu hier ook is als wereldkampioen en zijn trui hier kan showen.”
Het artikel gaat verder onder de foto
Speciale gast
Tussen het uitzinnige publiek duikt ook een bekend persoon op. Demissionair minister Hugo de Jonge is samen met zijn vrouw naar Etten-Leur afgereisd om naar de ronde te komen kijken. “Ik ben uitgenodigd door waarnemend burgemeester Mark Verheijen. Ik vind het erg mooi om hier bij te kunnen zijn.” De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is een enorm wielerfanaat. “Afgelopen zomer heb ik 1200 kilometer gefietst en 13000 hoogtemeters gemaakt in Italië.” De minister beklom ook allebei de kanten van de Stelvio. Het wielrennen helpt de minister om zijn hoofd leeg te maken. “Ik vind het heerlijk”, aldus De Jonge die de wereldkampioen ook nog de hand heeft mogen schudden.
Het artikel gaat verder onder de foto
Afscheid
Zondag was het niet alleen een mooi wielerfeest, maar er werd ook afscheid genomen. Wielerspeaker Kees Maas (77) neemt namelijk afscheid in ‘zijn’ Etten-Leur waar hij geboren en getogen is. “Het is een dubbelgevoel”. vertelt Maas die 56 jaar speaker bij veel verschillende koersen is geweest. Als de speaker terugblikt op zijn carrière kijkt hij hier met romantische gevoelens op terug. “Wereldkampioenschappen zijn verschrikkelijk mooi en etappes van de tour zijn ook genieten geblazen.” Iedereen herkent de stem van Maas. Van der Poel gaat de stem van Maas ook missen. “Het is een stem waar ik ook al bijna 15 jaar mee rond fiets, dus natuurlijk ga ik die ook wel missen.”
Wielrenster Annemiek van Vleuten neemt ook afscheid in Etten-Leur. Nadat Kees Maas heel het lijstje van prestaties van Van Vleuten opgesomd heeft vraagt hij haar of ze haar droge zakdoek meegenomen heeft. Van Vleuten is op haar beurt eerder onder de indruk van hoe Maas de hele lijst opnoemt. “Ik dacht leef jij nog naar het opnoemen van de hele lijst? Ik ben onder de indruk”, lacht ze. “Het is leuk en speciaal om hier te mogen rijden. Ik word heel veel bedankt en daar geniet ik dan ook van.”
Het artikel gaat verder onder de foto
Doelen
Van der Poel geniet van de dag in Etten-Leur. De renner heeft al heel veel prijzen gepakt en werd dus ook dit jaar wereldkampioen op de weg. “Ik heb alles waar ik ooit van heb durven dromen bijna afgevinkt. Dat maakt het wel heel leuk en ook wel ontspannen voor mij.” Uiteraard is hij topsporter en heeft hij nog wel wat doelen. De Olympische Zomerspelen staan in 2024 gepland. Van der Poel moet nog kijken of hij hieraan gaat deelnemen. “Voorheen was ik erg gefocust op het mountainbiken, maar nu het wegparcours ook bekend is geraakt, is het ook iets wat mij wel ligt. Het zal een moeilijke keuze gaan worden of ik moet het gaan combineren.”
Op 1 september 1985 werd Joop Zoetemelk wereldkampioen. Van der Poel weet 38 jaar later opnieuw geschiedenis te schrijven namens Nederland. “Ik ken Joop wel. Vroeger hebben wij eens contact gehad.” Echter hebben ze elkaar, na de overwinning van Van der Poel, nog niet gesproken. “Het was lang wachten op een opvolger en ik ben blij dat ik dat geworden ben”, vertelt hij met trots.