Van der Weegen (GBWP): Politiek in Halsteren gaat over méér dan alleen maar de polder
Arjan van der Weegen (GBWP)
Zaal De Wittenhorst was donderdagavond het decor voor het verkiezingsdebat van de Dorpsraad Halsteren. In een tijdsbestek van zo’n twee uur hadden de dertien Bergse lijsttrekkers een vraag-antwoorddebat over een viertal stellingen. Een belangrijk deel ging over de Auvergnepolder. Voor Arjan van der Weegen (GBWP) gaat de politiek voor Halsteren over veel meer dan alleen dát.
Net als vier jaar geleden is de polder weer een ‘hot item’ bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen op Zoom. Van industrie tot woningbouw -of behoud van het groene karakter, zoals GBWP wil- kwamen alle opties op tafel. Van der Weegen wordt er een beetje moe van. Toegegeven, zijn partij is uitgesproken voorstander vóór het behoud van de 400 hectare grote polder, maar er is veel meer dan dat in Halsteren.
De jeugd behouden
Woningbouw, bijvoorbeeld. “In de hele gemeente Bergen op Zoom zijn vorig jaar 286 nieuwe woningen opgeleverd. Dat is enorm weinig, zeker als je nagaat dat er ook huizen zijn gesloopt. We moeten écht investeren in meer woningen en voorzieningen om onze jeugd hier te houden.” Voor starters op de woningmarkt, jongeren van begin twintig, is er nauwelijks iets te vinden. “Een huurhuis kost zo’n 1000 euro per maand. Dat is voor hen gewoon niet op te brengen.”
Verborgen leegstand
Ook bedrijvigheid heeft prioriteit. “In het debat is duidelijk geworden dat er nog veel verborgen leegstand is bij Noordland en Theodorushaven.” Recentelijk kwam de VVD met een voorstel om ook de 20 hectare van de Spie, oostelijk van het Lange Water, te betrekken bij een mogelijke herontwikkeling van de polder. “De Spie is al jarenlang bedrijfsterrein en eigendom van Sabic. Het is géén deel van de Auvergnepolder”, zo beklemtoont Van der Weegen. Wat GBWP betreft had hier allang gebouwd mogen worden. “Maar dat kán nu niet, omdat er hoogspanningskabels overheen hangen.” Het zou beter zijn te kijken naar plaatsen waar wél mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld bij het TNO-terrein in Heimolen of aan de overkant van de A4 bij Philip Morris. “Of samen met Roosendaal werken aan een regionaal bedrijventerrein langs de A58.” Dat komt heel Bergen op Zoom, en dus ook Halsteren, ten goede.
Kwart eeuw na de fusie
Inmiddels is het een kwart eeuw geleden dat de voormalige gemeente Halsteren is opgegaan in de grote buurgemeente Bergen op Zoom. Veel Halstenaren voelden -en voelen het nog steeds- als een annexatie. Van der Weegen vindt het jammer dat de vraag ‘wat heeft de gemeentelijke herindeling Halsteren gebracht’ niet ter tafel is gekomen in het Dorpsraaddebat. “Op de grote voorzieningen in de stad Bergen op Zoom -zoals scholen, theaters, musea- was Halsteren altijd al aangewezen”, zegt de GBWP-voorman. “Maar Halsteren is anders dan Bergen. Hier wonen de mensen voor natuur, rust en ruimte.” Schaalvergroting biedt voordelen bij regionale samenwerking en het binnenhalen van rijkssubsidies. Maar wat de samenvoeging voor zowel de individuele Halsternaar en Bergenaar heeft betekend? “Ik zou het écht niet weten. En de gemiddelde inwoner die het het op straat zou vragen ook niet”, merkt hij op.
Ongemakkelijkheid
Het valt Van der Weegen op dat zo weinig politici van andere partijen zich verdiepen in wat er écht in Halsteren speelt. “Zonder namen te noemen, maar dan hoor ik in het debat een opmerking dat men het zo jammer vindt dat de bibliotheek uit Halsteren verdwijnt. Maar de bibliotheek verdwijnt helemaal niet, die komt in de Wittenhorst.” Dergelijke onkunde maakt de discussies soms erg ongemakkelijk, moet Van der Weegen toegeven. Hetzelfde geldt voor suggesties van andere partijen om -alwéér in de Auvergnepolder- woningen te bouwen – uitgerekend daar. “Dat kán daar helemaal niet. En dat weten ze.” Het zijn proefballonnetjes, makkelijk scoren in campagnetijd. “En ondertussen veroorzaakt het een hoop onrust bij de Halsternaren.”