Etten-Leur

Van Goghkerk moet vanaf 2025 ware attractie zijn

Wegwijzers, afbeeldingen én een beeldje van de kunstenaar bij de kerk van zijn vader tonen dat Etten-Leur trots is op mede-burger Vincent.

Wegwijzers, afbeeldingen én een beeldje van de kunstenaar bij de kerk van zijn vader tonen dat Etten-Leur trots is op mede-burger Vincent.

Herbert Kats Herbert Kats

De Van Gogh Kerk in Etten-Leur is vanaf het voorjaar een belangrijke schakel in het levensverhaal van de wereldberoemde schilder. De periode waarin Vincent létterlijk de eerste stappen als kunstenaar zette vormen de kern van een nieuwe hoogwaardige attractie, verzekert de directeur van de samenwerkende Van Gogh Sites.

Directeur Frank van den Eijnden spiegelt zich aan het succes dat zijn aanpak in Nuenen opleverde. Daar zorgde het Van Gogh Village Museum voor nieuw elan rond het vaak vertelde verhaal van de schilder. Nuenen trekt nu jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Doordat Van den Eijnden’s organisatie de kerk van Vincents vader van de gemeente overneemt worden concrete stappen gezet om er ook een echte multimediale Experience van te maken. Die nieuwe vorm van beleving met behulp van projectors neemt bezoeker mee naar de tijd waarin Van Gogh concreet werk maakte van een leven als kunstenaar.

Investeringen

De inbreng van Brabantse Van Gogh Sites NV maakt het mogelijk om de kerk langdurig te exploiteren. Of in de woorden van Frank van den Eijnden: “Dit is het moment waar Etten-Leur keihard voor heeft gewerkt. De kerk kan nu voor andere activiteiten worden gebruikt zonder dat we het gebouw zelf hoeven aan te passen. Met een multimediale experience beleven bezoekers hier, op de plek waar zijn vader predikte, vanaf het voorjaar de eerste levensjaren van Van Gogh als kunstenaar.”

Voor Van Gogh’s vormende jaren kwam het afgelopen decennium steeds meer waardering en aandacht. Toch werd amper zeven jaar geleden pas de Etten-Leurse periode toegevoegd aan de tijdlijn van het Amsterdamse Van Gogh Museum.

Vincents passie

Het gerenommeerde ontwerpbureau Tinker Imagineers uit Utrecht zorgt voor de nieuwe museale en multimediale beleving. Die experience wordt de komende maanden opgebouwd. Het bijbehorende verhaal heet Vincents passie. Het belicht een nog voor velen onbekende periode in Vincents leven.

Centraal staat het gebied rond het huidige Etten-Leur als de plek waar hij zijn start als kunstenaar letterlijk kleur gaf. In de doorgang achter de kerk wordt dat op een wand al langer fraai maar statisch in beeld gebracht. Over hoe deze fase in de Experience wordt vervat kan Tinker nog geen bijzonderheden geven.

Een levensgrote Vincent tegen een decor van zwart-wit-tekeningen.
Een levensgrote Vincent tegen een decor van zwart-wit-tekeningen.

Voorzitter Lex Besselink van de plaatselijke Van Gogh-stichting toont zich trots en verheugd. De basis voor Vincents wereldfaam werd in zijn ogen in Etten-Leur gelegd. Toch noemt hij dat het meest onbekende stukje in diens ontwikkeling. De Experience gaat daar verandering in brengen en moet het mogelijk maken om de kerk dagelijks voor bezoek open te stellen.

“Over de invulling en het concept was iedereen het snel eens, maar we weten ook dat we zorgvuldig om moeten gaan met zo’n belangrijk en beeldbepalend monument in Etten-Leur. Het past precies in de toeristische visie van de gemeente Etten-Leur. En de toenemende bezoekersaantallen zijn ook aantrekkelijk voor de ondernemers in ons mooie centrum.” Besselink noemt de planning – starten begin 2025- wel ‘ambitieus’.

Wethouder Jean-Pierre Schouw is ‘ontzettend blij’. Hij spreekt van een belangrijke stap in het behoud en de verdere ontwikkeling van het monumentale en gezichtsbepalende bouwwerk.

Stevige uitdaging

Aankoop van de kerk, herinrichting én de aanleg van de experience vergt wel ‘een pittige investering’, meldt de organisatie nog wel. Het geld moet deels van de Van Gogh Sites Foundation en van subsidies komen.

Voormalig politicus Ankie de Hoon (zowel Staten- als raadslid) is tegenwoordig directeur van exploitant de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur. Zij voorspelt een stevige uitdaging: “We hebben behoorlijk wat wensen om van de Van Gogh Kerk een volwaardig onderdeel van het totale Van Gogh erfgoed te maken.” De Hoon richt zich tot bedrijven en particulieren die het project willen ondersteunen. Zij kunnen mede-eigenaar worden.

Lees ook: Analyse: Vincent is nog overal in Etten-Leur