Etten-Leur

Van klant naar kastelein: Etten-Leurs bruincafé heeft nieuwe eigenaar

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Café D’Ouwe Brug in Etten-Leur werd negentien jaar lang gerund door Herman Popeijus, Hanneke Avontuur en Willem Avontuur. Deze zomer namen zij afscheid van hun bruin café. Sinds 1 augustus is het Patrick Cranenburg die voortaan de biertjes tapt.

Wie binnenstapt in het café gaat een paar jaar terug de tijd in. De grote, bruine toog valt meteen op. Achterin het café staat een biljarttafel. “Het is een echt bruin café”, vertelt Patrick. “Iedereen is hier welkom en als je hier komt heb je altijd een goed gesprek.”

Ik ben een echte caféganger. Daarom denk ik écht dat dit goed bij me past.

Als Patrick zo eens om zich heen kijkt in zijn café maakt dit hem trots. “Ik ben hier lang mee bezig geweest. Toen ik te horen kreeg dat de oude eigenaren ermee gingen stoppen, ben ik gaan kijken wat er mogelijk was.” Voor Patrick is het café geen onbekend terrein. Hij was namelijk altijd een graag geziene gast in het café. “Ik ben een echte caféganger. Daarom denk ik écht dat dit goed bij me past.”

Ik heb twee slapeloze nachten gehad.

Na wat afwegingen is de kersverse ondernemer er helemaal voor gegaan. Voor het eerst in zijn leven gaat Patrick ondernemen. Dat brengt de nodige (gezonde) spanning met zich mee. “Twee weken geleden kreeg ik te horen dat de vergunning akkoord was. En toen deze daadwerkelijk in mijn mailbox zat, heb ik twee slapeloze nachten gehad.”

Verandering

Waar Patrick eerst op de barkruk zat voor een drankje en een gezellig gesprek, staat hij nu achter de bar. En terwijl hij zich normaal graag volledig mengt in de verschillende gesprekken, zal hij nu ook tegelijk bezig moeten zijn met zijn werkzaamheden. “Dat zal even wennen zijn.”

Om in hun schoenen te gaan staan zal niet makkelijk zijn.

De vorige eigenaren hebben volgens Patrick echt iets neergezet op de Leur. “Om in hun schoenen te gaan staan zal niet makkelijk zijn”, erkent Patrick. Toch gaat hij zijn nieuwe beroep met liefde en passie uitvoeren. “Ik heb er gewoon heel veel zin in.”

Aan het café zelf wil Patrick niet veel veranderen. “Hoe het is, is prima.” Wel wil de kastelein graag extra dingen gaan doen in het café. Bijvoorbeeld door pubquizen te organiseren of voetbalavonden. Voor nieuwe inzichten staat hij ook open. “Er zijn al wat klanten geweest die met leuke ideeën kwamen. Dat kan ik waarderen.”

Achter de bar wil hij zichzelf blijven. “Ik ga me niet anders gedragen dan toen ik vóór de bar zat. Ik ben zoals ik ben.” Hij gaat er heel openminded in. “Ik wil gewoon een gezellige barman zijn.”