Van snijafval naar desinfectiegel: Charl maakt van laurierplantresten handgel
Het steeltje van de laurierplant van laurierkwekerij GOVA uit Nispen is niet langer snijafval. Uit onderzoek bleek dat de resten van de planten desinfecterende middelen bevatten wat verwerkt kon worden tot desinfectiegel. Samen met Tristar uit Roosendaal creëerde GOVA tijdens de coronacrisis een duurzame desinfectiegel.
Door: Maarten Elst
Het ziet er ietwat ingenieus uit, het kleine laboratorium van laurierkwekerij GOVA in Nispen. Charl Goossens en zijn team kwamen enkele maanden geleden tot de conclusie dat er in de steeltjes van de laurierplanten grondstoffen voor desinfectiemiddelen zaten. “Het was nog voor de coronacrisis”, blikt Goossens terug. “In plaats van af te wachten met wat we ermee gingen doen, hebben we zelf de stap naar Tristar Roosendaal gezet om te kijken of het van pas kon komen voor desinfectiegel.”
Tekort aan grondstoffen
De roep om grondstoffen voor desinfectiegel was in maart en april enorm. Zo ook bij Tristar Roosendaal waar ruwe grondstoffen tot desinfectiegel wordt omgezet. “Charl kwam als geroepen”, vertelt Herald Paarhuis, manager bij Tristar Roosendaal. “We zijn een innovatief bedrijf en altijd op zoek naar nieuwe middelen. De resten van laurierplanten zorgen ervoor dat de onze handgel niet voor al te ruwe handen zorgt.”