Bergen op Zoom

Van plantaardige vis, stalen koe tot cannabismedicijn: ‘De regio heeft het állemaal’

De ‘nieuwe melkboer' Mathijs Lak van Picnic.

Han Verbeem Han Verbeem

Zo’n honderd agrarische ondernemers uit de agrifoodsector kwamen tijdens de ProefMei bijeen in het Bergse DAB Lab, voor een innovatieve proeverij. Ook de Roosendaalse ondernemer Thijs Wullems sprak de beroepsgenoten toe, uitgerekend op de Wereld Oceaan Dag, om zijn visie op plantaardige visvervangers en voeding toe te lichten. Zijn boodschap is helder: de wereldbevolking groeit, de consumptie neemt toe en daarmee is een alternatief voor zeevis nodig – om te voorkomen dat de uiteindelijk oceanen worden leeggevist.

Thijs Wullems bedrijf Monkeys by the Sea mocht onlangs een stevige innovatieondersteuning van de Rabobank in ontvangst nemen. Ook zijn ze sponsor van een stichting die zich inzet om kinderen en jongeren meer bewustzijn over de oceanen bij te brengen. De proeverij stond voornamelijk in het teken van kennisuitwisseling met presentaties van ‘nieuwe melkboer’ Mathijs Lak (Picnic), voormalig BN/DeStem-hoofdredacteur Hille van der Kaa (Those Vegan Cowboys) en Robin de Bruijn (Stabican). Eerder die week bezocht minister Hanke Bruins Slot nog het DAB Lab.

Winkelhubs

Waar Monkeys by the Sea plantaardige alternatieven voor onder meer vissticks, tonijnsalade en kabeljauwstukjes bedenkt én produceert – daar richt Picnic zich op de voordelen van mobiel en duurzaam winkelen. Sinds de oprichting in 2015 heeft de online supermarkt een finkse groei meegemaakt en de kleine, elektrisch aangedreven boodschappenautootjes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Picnic levert als ‘nieuwe melkboer’ de boodschappen aan huis in ruim 120 steden en dorpen vanuit 63 bezorghubs – waaronder die in Roosendaal. Efficiency staat voorop, benadrukt Mathijs Lak. “We gaan uit van acht leveringen per straat.” Sinds corona is het aan huis bezorgen van boodschappen populairder dan ooit, benadrukt hij. Het assortiment is weliswaar compact met  z0’n 8.600 producten maar toch biedt hij een volwaardig aanbod.

Stalen koe

Those Vegan Coboys levert zuivelproducten van de ‘stalen koe’, een fabrieksmatig alternatief voor melkvee. De kazen zijn qua samenstelling vergelijkbaar met die van de traditionele koekaas. “Alleen scheelt het enorm veel in gebruik van landbouwgrond, water en uitstoot van ammoniak – wat bij de gangbare veehouderij wél komt kijken”, merkt Hille op. De cowboys produceren onder meer Stilton, camembert, Goudse kazen en cheddar. De stalen koe heet overigens Margareth, vernoemd naar Margareth Tatcher die als ‘iron lady’ in de jaren ’80 premier was van het Verenigd Koninkrijk.

Cannabis

Stabican maakt voedingssupplementen en medicijnen uit cannabis. Sinds drie jaar heeft het van oorsprong Almeerse bedrijf een vestiging bij het DAB Lab in Bergen op Zoom. “Wie aan cannabis denkt, denkt aan drugs. Maar de plant heeft nog véél meer te bieden”, zegt Robin de Bruijn. Vandaag de dag zijn medicijnen voornamelijk van chemische samenstelling, maar tot pakweg een eeuw geleden werden medicaties van plantaardige bestanddelen gemaakt. “In landen als Canada en de VS is medicinale cannabis de gewoonste zaak van de wereld”, legt hij uit.