Van straattheater tot defilé: zo gaat 80 jaar bevrijding Brabanste Wal eruit zien
In oktober en november van dit jaar wordt 80 jaar bevrijding van de Brabantse Wal gevierd en herdacht. Stichting Bevrijding Brabantse Wal organiseert in deze periode tal van activiteiten voor de gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Een straattheaterconcept in Bergen op Zoom en een defilé zullen twee van de vele hoogtepunten zijn.
Dinsdag 27 februari deed de organisatie de plannen over 80 jaar bevrijding van de Brabantse Wal uit de doeken. De plannen van de verschillende gemeentes werden hier geïntroduceerd. Stichting Bevrijding Brabantse Wal heeft de coördinerende rol op zich genomen om de activiteiten te plannen. Ze werken nauw samen met de gemeentes, om er zo voor te zorgen dat er geen dubbele activiteiten worden gepland en alles goed verloopt.
Lex Lensink, voorzitter van Stichting Bevrijding Brabantse Wal, ziet dat er ieder jaar steeds meer belangstelling komt voor de bevrijding. “Ik denk dat de huidige situatie in de wereld meespeelt. Al een paar jaar is het onrustig en dat zet mensen toch aan het denken.”
Project Living History
Het grootste project waar ze dit jaar mee aan de slag gaan is project Living History. Het thema en de titel van dit project is Tweestrijd. Er zijn 4 theaterstukken te zien, verdeeld over 5 locaties in Bergen op Zoom. Alle verhalen hebben een dubbele boodschap die recht doet aan de titel. De theaterstukken zijn gebaseerd op de verzetsmemoires van Mientje Proost. Zij neemt de bezoekers mee in een carrousel langs de voorstellingen. De eindhalte is de vijfde locatie, het bevrijdingsfeest in het Markiezenhof. Iedere bezoeker krijgt een koptelefoon op. Dit zorgt voor een extra intense beleving en zorgt voor meer betrokkenheid bij het theaterstuk.
De stukken zijn ontwikkeld voor jongeren en uitgevoerd door jongeren. Roel Soffers, bestuurslid Stichting Bevrijding Brabantse Wal: “Ik vind het enorm belangrijk om jongeren echt een kans te geven om zich actief te bemoeien met het herdenken van de bevrijding.” Ze vinden het bij de stichting belangrijk dat de volgende generatie ook een rol krijgt in de organisatie van de herdenking.
Defilé
Dit jaar wordt er ook een grote toertocht van militaire voertuigen vanuit Dinteloord en Woensdrecht georganiseerd. Deze twee groepen starten rond hetzelfde tijdstip, om zich vervolgens samen te voegen in Bergen op Zoom. Ze gaan zich vormen tot een groot defilé door de binnenstad van Bergen op Zoom over de Grote Markt. Volgens Lensink belooft het defilé iets groots te worden. “Met veel voertuigen groot en klein, origineel of wat bijgewerkt. Het komt allemaal bij elkaar op de Markt in Bergen op Zoom.”
Er is nog niet bekend of er dit jaar ook een staatshoofd komt kijken bij de herdenkingsbijeenkomst. Wel heeft de organisatie aangegeven dat ze dit graag zien gebeuren. Vijf jaar geleden was prinses Margriet aanwezig.
Speeddaten
De stichting denkt dat het goed is voor jongeren om in gesprek te gaan met mensen die in een oorlog hebben gevochten. Daarom is het speeddaten in het leven geroepen. Dit is jaren geleden voor het eerst toegepast en blijkt elke keer een enorm succes te zijn. Het speeddaten bestaat uit een vluchtige ontmoeting tussen jongeren en veteranen. Lensink: “Er zijn steeds meer veteranen, ook in Nederland, die op uitzending zijn geweest over de hele wereld. Zij ontmoeten deze jongeren en kunnen dan hun ervaringen en vragen uitwisselen.” Ook dit is weer een manier waarop de organisatie de jeugd bij de herdenking probeert te betrekken.