Van vuurwerk naar vierwerk: ‘Vuurwerk verbindt’
Vuurwerk wordt door consumenten nog te vaak geassocieerd met ongelukken en vernielingen. Terwijl het volgens de vuurwerkbranche hoort bij een traditie van gezelligheid. Daarom heeft de branche de term Vierwerk in het leven geroepen. Ook Vesta vuurwerk in Roosendaal is voorstander van de nieuwe naam.
Nog één dag en dan mag er weer vuurwerk verkocht en gekocht worden. Donderdag 28 december begint de landelijke verkoop. “En daar zijn wij klaar voor”, laat bedrijfsleider van Vesta Vuurwerk Jeffrey Tepe weten. “Hier werken we het hele jaar naartoe.”
Die voorbereidingen beginnen met selecteren: welk vuurwerk wordt wél verkocht en welk vuurwerk niet? En hoe gaat Vesta dat presenteren? “Maar ook het vullen van de webshop, sociale media voorbereiden, een hele grote vuurwerkshow die we jaarlijks geven. En als dat eenmaal gebeurd is gaan we de winkel klaarmaken voor de verkoop.”
Van vuurwerk naar vierwerk
“Vuurwerk wordt vaak als iets negatiefs neergezet, terwijl het eigenlijk een hele mooie traditie is”, meent Tepe. “Het zorgt ervoor dat mensen samenkomen tijdens oud en nieuw. Het triggert mensen om de straat op te gaan en een praatje met elkaar te maken. Vuurwerk verbindt.”
Vuurwerk is iets dat je moet vieren.
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland heeft de term ‘Vierwerk’ in het leven geroepen, om van de negativiteit rondom de term vuurwerk af te komen. “Want het is iets wat je moet vieren.” Als het aan de mensen uit de vuurwerkbranche ligt, is vierwerk een blijvertje. “Al moet je natuurlijk wel eerst aankijken of het aanslaat. Anders komt er wel iets nieuws. Er wordt hard gewerkt om het vuurwerk weer een goede naam te geven.”
De negativiteit rondom het vuurwerk komt vaak door explosies of brandjes die in de media voorbijkomen. “Terwijl dat bijna altijd illegaal vuurwerk is. Knalvuurwerk hebben we in Nederland niet meer, en het knalvuurwerk dat er voorheen wel was, was niet groot genoeg om vernielingen mee aan te richten.” Daarnaast zijn er veel legale vuurwerken in de loop der jaren aangepast. “Alles wat de branche als niet-veilig zag, is veiliger gemaakt.”
Veiliger vuurwerk
Een voorbeeld van onveilig vuurwerk waren de kleine potjes. Daar zitten voetjes onder, maar doordat niet iedereen de beschrijving van het vuurwerk leest werden niet altijd de voetjes uitgeklapt voor het afsteken. En dan kan het fout gaan. “Nu zijn er nieuwe regels waarin staat dat het stavlak van het product even groot is als het product, of groter dan de hoogte. Hierdoor kan het niet meer zomaar omvallen.”
Als de vuurwerkverkoper tips mag geven aan mensen dan zijn het de volgende: “Zoek zorgvuldig je vuurwerk uit, kijk wat je mooi vindt, denk er goed over na wanneer je het gaat afsteken – dus niet na een hele hoop alcoholische drankjes -, en denk eraan in welke omgeving je het afsteekt.”
Lees ook: Vijf tips om je hond zo rustig mogelijk te houden tijdens de jaarwisseling