Welberg

Veel Canadezen bij opening klaproosveld: ‘Altijd weer een fijn weerzien’

Rick Minnebach Rick Minnebach

Een herinnering aan de Slag om Welberg, maar ook aan andere oorlogen en Nederlandse vredesmissies. Daar staat het nieuwe klaprozenveld voor dat zaterdag is geopend. Naast de herdenking bij bevrijdingsmonument de Klok, werd ook een derde exemplaar van de vrijheidsbel overhandigd aan het Algonquin Regiment.

Het is 2 november, tachtig jaar geleden dat Canadese soldaten Steenbergen en Welberg hebben bevrijd. Tegenover het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg heeft het veld een permanent aandenken gekregen: ijzeren silhouetten van soldaten omringd door rode metalen klaprozen. De militairen van staal zijn gebaseerd op een tekening uit de tijd dat er werd gestreden in het gebied. Schoolkinderen van basisscholen in de gemeente hebben de bloemen gemaakt, omdat de roos niet het hele jaar in bloei blijft staan. “Hiermee gaat een langgekoesterde wens én belofte in vervulling”, vertelt wethouder Maurice Remery trots over het resultaat.

Rondom Steenbergen en Welberg hadden Duitse troepen in het najaar van 1944 een betonen antitankmuur gebouwd om de optrekkende geallieerde troepen te vertragen. Nadat het Canadese regiment was vastgelopen op Duits mortier- en geweervuur, deden militairen van een andere eenheid op 2 november opnieuw een poging om Welberg in te nemen. Zij kwamen zwaar onder vuur te liggen en kregen te maken met een Duits Sturmgeschütz, een gemechaniseerd kanon op rupsbanden. Pas toen Canadese artillerie het Sturmgeschütz wist te vernietigen, was de strijd gestreden. Bij de slag zijn 87 slachtoffers gevallen, waaronder 30 burgers. Bron: Liberation Route Europe & Nationaal Comité 4 en 5 mei

Koesteren

Na de opening werd tijdens de herdenking een nieuw regmimental bell overgedragen. De vrijheidsbel is de derde in zijn reeks die geluid gaat worden bij herdenkingen in mei en november. Ook zijn er informatieborden te vinden over oorlogen en missies waar Nederlandse militairen onderdeel van zijn.

“Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen er naar de herdenking zijn gekomen”, vertelt de Canadese ambassadeur Hugh Adsett. “Ik ben blij om te zien dat er zoveel Canadezen zijn, zoals militairen en familie. Het betekent veel voor mij dat de herinnering van de Canadese bijdrage in ere blijft.” Ook de Steenbergse burgemeester Ruud van de Belt wil de herinneringen blijven koesteren. “Het is altijd weer een fijn weerzien en de goede relatie met de nazaten van onze bevrijders moeten we sowieso koesteren. Mede dankzij hun voorouders mogen wij nu al 80 jaar in vrijheid leven.”