West-Brabant

Veel leerlingen thuis door corona: zo zit het in deze regio

Theorielokaal op middelbare school zonder leerlingen (Ben Stockphotos/Nationale Beeldbank)

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Zeventig leerlingen van RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom testten de afgelopen week positief op corona. Zo’n vijfhonderd van de tweeduizend leerlingen volgen hierdoor momenteel online les. ‘Eén klas hebben we in zijn geheel naar huis gestuurd, omdat nagenoeg alle leerlingen in quarantaine moesten,’ aldus rector Leon de Rond in een brief aan de ouders. ZuidWest Update belde de overige middelbare scholen in de regio, om te peilen hoe het daar zit.

Het Mollerlyceum in Bergen op Zoom telde gisteren nog 130 leerlingen die thuis zitten. Vandaag zijn dit er 160. “Een kwart van de populatie. Het aantal gaat snel omhoog, maar het is goed behapbaar op school,” volgens directeur Frank Looijen. Er zijn namelijk nog geen hele klassen naar huis gestuurd, zoals op ’t Rijks wel het geval was. “De meesten zitten in quarantaine, omdat een gezinslid positief testte. In de klassen zijn nog niet meer dan drie leerlingen besmet geweest.”

Zeer onwenselijk

De GGD schrijft voor dat de gehele klas in thuisisolatie moet, als drie leerlingen positief getest zijn. Volgens Rik Ernest van Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom, betekent dit dat het onderwijs, met een besmettelijke variant als omikron, binnen mum van tijd weer op slot zit. Op dit moment zijn er acht leerlingen met een bevestigde positieve besmetting bekend. In totaal zitten 29 van de 368 leerlingen in quarantaine.

“Bij terugkomst kunnen er weer besmettingen optreden, waardoor je wederom klassen naar huis moet sturen. Dit is zeer onwenselijk,” vindt Ernest. Hij vraagt zich af of de geldende quarantaineregels niet ernstiger zijn dan de kwaal die hiermee voorkomen wordt. Ernest ziet veel leerlingen namelijk vereenzamen, doordat ze genoodzaakt in quarantaine zitten. Het gymnasium hoopt daarom dat de quarantaineduur wordt verkort of zelfs verdwijnt.

Lege school

Het Mollerlyceum hanteert de GGD-richtlijn overigens niet. De klassen hebben door clusters verschillende samenstellingen. “Als we een volledige klas naar huis sturen, hebben we al snel een lege school,” aldus Looijen. “Leerlingen die meer dan een kwartier in contact zijn geweest met iemand die positief testte, worden daarom gevraagd om een zelftest te doen.” De overige RIVM-richtlijnen volgt de school wel braaf op, “want het onderwijs moet zo lang en zo veel mogelijk blijven doorgaan. Daar hebben de leerlingen baat bij.”

Hybride lessen

Binnen de Roosendaalse scholengroep Tongerlo – waar het Davinci College, de Norbertus Gertrudis Mavo en het Norbertus Gertrudis Lyceum onder vallen – worden hybride lessen aangeboden. Leerlingen kunnen de lessen zowel fysiek als digitaal bijwonen.

Als de scholengroep ’s ochtends meldingen binnenkrijgt van positief geteste leerlingen, wordt dit gecommuniceerd via de elektronische leeromgeving. “Docenten moeten op korte termijn schakelen en een beroep doen op hun creativiteit en flexibiliteit,” aldus PR- en communicatiemedewerker Patrizia Uitdewilligen. Hoeveel klassen er momenteel thuis zitten, kan ze helaas niet zeggen. “Het fluctueert per dag.”

Krachtige boodschap

Wat de scholengroep ervan vindt dat volledige klassen naar huis gestuurd worden als slechts drie leerlingen besmet zijn? “Het zijn de regels, waar we ons nauwlettend aan houden”, vertelt Uitdewilligen. Ze is in ieder geval blij dat de scholen open blijven. Ze vindt het een krachtige boodschap van de overheid en is benieuwd naar de aangekondigde persconferentie van 24 januari. “Daarop moeten wij als scholengroep anticiperen. Hopelijk gaat dat in de toekomst wat makkelijker. De veiligheid en gezondheid van onze leerlingen en medewerkers staat in ieder geval voorop.”

Goede ventilatie

Op het Jan Tinbergen College in Roosendaal is het besmettingscijfer het laagst, door de goede ventilatie die de school heeft. “Toevallig hebben we vanmiddag voor het eerst sinds deze coronagolf een hele klas met 24 leerlingen naar huis moeten sturen. Waarschijnlijk zijn er vier positief besmet. Tien zaten er al uit voorzorg thuis, omdat ze in nauw contact waren geweest met hen,” vertelt rector Jeroen van den Oord. Hij prijst zich gelukkig met het lage aantal. Zijn school telt namelijk 1.640 leerlingen. “Maar wat niet is, kan nog komen… Ik hoop dat de leerlingen gewoon fulltime naar school kunnen en we nooit meer een lockdown krijgen.”