Veertiende editie van de week van het geld: ‘Ik ben meer voor ruilhandel’

Hoe maak jij je gelddromen waar? Dat is dit jaar het thema van de veertiende editie van de week van het geld. Het doel van deze editie is om jongeren te leren hoe ze verstandige geldkeuzes kunnen maken.
De week van het geld is in het leven geroepen voor kinderen en jongeren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. De bedoeling van de week is om hen financieel bewust te maken. Gemeenten, partijen uit de financiële sector en partners van Wijzer in geldzaken, organiseren activiteiten en gastlessen.
Ik ben meer voor ruilhandel.
Overal is geld voor nodig. Voor boodschappen, om auto te rijden, voor leuke uitjes etc. Toch zijn de meningen over de betekenis van geld verdeeld onder het winkelend publiek in Zevenbergen. “Ik heb helemaal niets met geld. Het is dat je het nodig hebt, maar ik ben meer voor ruilhandel. Zo van: ik heb iets leuks en jij hebt iets leuks en dat ruilen we dan gezellig samen”, lacht een man die onderweg is naar een lunchroom. “Voor mij betekent geld vrijheid”, vertelt een vrouw die boodschappen in haar fietstas stopt. “Het kunnen doen waar je zin in hebt.”
Diverse keuzes
Iedereen besteedt zijn geld anders. Kinderen geven het misschien wel graag uit aan Lego of naar de bioscoop gaan. Dat terwijl volwassenen hun geld bijvoorbeeld besteden aan uiteten gaan. “Wij geven, naast de primaire levensbehoeften, ons geld graag uit aan vakanties”, gaat dezelfde vrouw verder. “Ik besteed het aan van alles”, begint een andere man. “Een borreltje, kamperen en lekker eten.” Twee meiden van veertien en zestien besteden hun geld weer aan anderen spullen: “Ik geef mijn zakgeld uit aan kleding of eten voor de lunchpauze”, vertelt een van hen.
Gelddromen
Maar vakanties en een borreltje moeten wel bekostigd worden, dus hoe maken de mensen in Zevenbergen hun gelddromen waar? “Door bewust te kijken waar ik het aan besteed en niet alles lukraak uit te geven”, legt een winkelende man uit. “Als ik mijn zakgeld heb, zet ik vijf of tien euro opzij”, vertelt het 14-jarige meisje. Een café-eigenaar vult aan: “Elke week kijken wij wat de in- en uitgaven zijn en daar proberen wij een plan van te maken voor een jaar.”
De man die onderweg is naar de lunchroom, gaat naar eigen zeggen minder verstandig om met zijn geld: “Ik heb een klein gaatje in mijn hand. Daar ben ik 76 jaar geleden mee geboren”, lacht hij.
Tips
Kinderen en jongeren leren tijdens de week van het geld hoe ze verstandig met geld omgaan. Daar hebben de mensen op straat ook nog wel wat tips voor. “Kijk eerst goed rond. Niet meteen impuls-aankopen doen”, geeft de vrouw die haar boodschappen inlaadt mee. “Je moet een beetje geld apart zetten en dan hou je over wat je die maand kan uitgeven”, vertelt het 16-jarige meisje. “Kijk vooruit. Dus niet alleen maar nu je geld uitgeven. Zoek aanbiedingen op, maar geniet af en toe ook van extraatjes”, sluit een mevrouw met een witte sjaal af.