Roosendaal

Veertig nieuwe flexwoningen in Roosendaal voor spoedzoekers

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De laatste bewoners hebben het afgelopen weekend de sleutel gekregen van hun nieuwe flexwoning aan de Flaviadonk in Roosendaal. In totaal zijn er veertig woningen neergezet, waarvan dertig woningen voor één tot twee personen en tien woningen met één extra slaapkamer. Het woonproject is bedoeld voor spoedzoekers.

Marion Gieben (71) is één van de nieuwe bewoners. “Het bevalt mij hier prima”, glundert ze. Voor de geboren en getogen Roosendaalse is het wel even wennen, zo’n kleine ruimte van 28 vierkante meter. “Er moet hier en daar wat opgehangen en aangepast worden, maar ik ben blij met mijn tijdelijke woning.”

“De mensen die hier komen wonen, mogen dit voor een periode van twee jaar doen”, legt Rob van Son uit. Hij is vestigingsmanager bij woningcorporatie Alwel. “De bewoners hebben in die twee jaar de tijd om te zorgen dat ze alles weer op de rails krijgen.” De verwachting is dat bewoners doorstromen naar een andere woning. “Ze moeten dan wel ingeschreven blijven staan bij Klik voor Wonen”, legt Van Son uit.

Alle veertig woningen aan de Flaviadonk in Roosendaal zijn nu uitgegeven.
Alle veertig woningen aan de Flaviadonk in Roosendaal zijn nu bewoond.

Als iemand een huis toegewezen krijgt, kost dit punten. Een woningzoekende sluit dan weer achteraan in de rij. Dit is bij een tijdelijke flexwoning niet het geval. “Dat vind ik wel prettig, want op deze manier kan ik verder zoeken naar een woning”, vertelt Gieben, die voorheen in een woon- en werkgemeenschap woonde.

“Dat project heb ik zes jaar geleden zelf opgezet.” Helaas voor Gieben kwam er deze zomer een verschil in visie. “Toen is de groep uit elkaar gevallen. Ik moest ineens opzoek naar een andere woonruimte.”

Marion Gieben is bewoner van een van de flexwoningen in de Flaviadonk.
Marion Gieben is bewoner van een van de flexwoningen in de Flaviadonk.

“Er zitten hier veel verschillende mensen met allemaal hun eigen verhaal”, legt Van Son uit. “Mensen kunnen bijvoorbeeld in scheiding liggen en dringend op zoek zijn naar een woning.” Daarom is er gekozen om de woningen ook betaalbaar te maken en houden, zodat de spoedzoekers recht houden op toeslagen.

De veertig woningen zijn nu allemaal bewoond. “We hebben op dit moment nog een aantal projecten lopen in Roosendaal, zoals in de Westrand. Maar we zitten nog niet in de fase dat deze woningen al op de woningmarkt komen.”

Veel woningzoekenden

Er staan in het gebied van Roosendaal tot aan Breda 115 duizend mensen ingeschreven bij Klik voor Wonen. Volgens Van Son staat een heel groot deel daarvan uit voorzorg ingeschreven. “Ongeveer 35 duizend zijn actief aan het zoeken naar een woning in de regio.” Hij beseft dat dit een flink aantal is. “We hebben als coöperatie in de regio afgesproken met de gemeentes dat we de komende jaren zoveel mogelijk woningen bij gaan bouwen.”