Veldkapel Gienderwijte bij Nispen vernieuwd: ‘Prachtig recreatiepunt’
De veldkapel op landgoed Gienderwijte stond er jarenlang wat verloren bij. Stenen brokkelden af, het hekwerk werd regelmatig verbogen en al drie keer was het Mariabeeld uit de kapel gestolen. Een aantal Nispenaren trokken aan de bel, en in samenwerking met Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen en landgoed Gienderwijte, is er een compleet nieuwe kapel geplaatst.
Gelegen aan de Kerkweg, in het buitengebied van Nispen, staat de kapel. Op het landgoed van Wilma van der Kooi. “We zaten er al langer mee dat de kapel niet meer in goede staat was”, begint de landgoedeigenaresse. “Toen we hoorden dat een groep Nispenaren en de Heemkundekring de handen ineen wilden slaan om de kapel op te knappen, deden wij hier natuurlijk graag aan mee.”
Maar opknappen bleek geen optie. De kapel, die er al sinds 1948 stond, was te versleten. “Alles brokkelde af. En bovendien stond het Mariabeeld achter tralies, iets wat we liever niet zien natuurlijk.” Na goed overleg is ervoor gekozen om de kapel af te breken, en weer terug op te bouwen. “Wel helemaal in de stijl zoals hij vroeger gebouwd is. Dat vonden we erg belangrijk.”
Herbouw
In 2022 is de herbouw uitgevoerd. “Met dank aan de Heemkundekring Nispen, vrijwilligers en ondernemers uit Nispen en verschillende instanties en instellingen is er een prachtig nieuw recreatiepunt ontstaan.” Bij de kapel is tevens een bankje geplaatst, waar fietsers en wandelaars lekker even kunnen bijkomen en genieten van de omgeving. Ook staat er een informatiebord, met een foto van de oude kapel.
Een aanpassing aan de kapel, is dat het Mariabeeld verdwenen is. “Het is nu een Sint Franciscuskapel geworden.” Veilig achter glas, staat een Sint Franciscusbeeld. “Het beeld is geschonken door de Zusters Franciscanessen van Mariadal uit Roosendaal.” Wat het beeld bijzonder maakt, is dat het in 1945 is geschonken aan de zusters. “Als dank voor het schuilen in de kelders van het Zusterklooster aan de Vincentiusstraat in Roosendaal.”
Openingsceremonie
Om het project af te sluiten, wordt er een openingsceremonie gehouden op zondag 11 september. “Hier hebben we uitnodigingen voor rondgestuurd, maar ieder die de kapel passeert mag natuurlijk meekijken.”
Tijdens de ceremonie wordt er wat verteld over het natuurgebied waar de veldkapel staat, over diens geschiedenis en over het verrichte werk van Sint Franciscus. Aan het einde van de ceremonie wordt de veldkapel ingewijd door pastoor Marc Lindeijer SL, van de Sint-Nortbertusparochie Roosendaal en Nispen.