Verbouwing gemeentehuis Moerdijk miljoenen duurder, gemeente bedenkt creatieve oplossing
Gemeentehuis in Zevenbergen / Google Streetview
De verbouwing van het gemeentehuis van Moerdijk wordt bijna drie miljoen euro duurder. Dat komt vooral door de gestegen prijzen van bouwmateriaal en het tekort aan vakmensen. In totaal gaat de verbouwing bijna 11,4 miljoen euro kosten. De gemeente denkt een deel van de extra kosten terug te kunnen verdienen. Want ze wil een deel van het gemeentehuis verhuren. De gemeenteraad van Moerdijk is donderdag akkoord gegaan met het plan. De gemeente verwacht in het voorjaar te kunnen beginnen met de verbouwing.
De gemeente vindt de verbouwing nodig, omdat het gebouw verouderd is. Het pand is 25 jaar oud en heeft een nieuw klimaatsysteem nodig. Ook de werkplekken voldoen niet aan de eisen van deze tijd. Twee jaar geleden werden de balies en de hal al opgeknapt. Nu dus de kantoren, vergaderruimtes en de raadzaal. De kantoortuinen met vaste werkplekken gaan weg. Personeel kan straks een werkplek zoeken die past bij het werk van die dag.
Onder andere bieb en politie willen ruimte huren
Hierdoor komt er ruimte vrij, ongeveer 1.300 vierkante meter. De gemeente wil die ruimte verhuren. Er zijn al vier belangstellenden. “Bibliotheek Zevenbergen, politie, ICT-WBW en Werkplein Hart van West-Brabant hebben interesse om straks ruimte in het gemeentehuis te huren. En met nog een paar partijen worden op dit moment gesprekken gevoerd,” aldus de gemeente.
De gemeente verwacht de extra kosten ook terug te verdienen door geen gas meer te gebruiken. Bij een gasvrij gebouw zouden de energiekosten minder hard moeten stijgen. “Zo verdient deze investering zich dus terug,” stelt de gemeente hoopvol.
Groeiende gemeente vraagt om grotere raadszaal
Wethouder Bennie Blom beseft dat niet iedereen de verbouwing van 11,4 miljoen euro nodig vindt. Maar daar is hij het niet mee eens. “Op veel plekken is het gebouw echt verouderd en renoveren kun je niet voor je uit blijven schuiven,” legt hij uit. ”We hadden ook kunnen kiezen voor een gedeeltelijke renovatie, in plaats van verbouwen. Maar dat zou op de langere termijn alleen maar tot hogere kosten leiden en waarschijnlijk lagere huurinkomsten.”
Als voorbeeld geeft hij de gevolgen van een groeiende gemeente. “We moeten dan over een aantal jaren bijvoorbeeld toch de raadzaal verbouwen, omdat we binnen afzienbare tijd 40.000 inwoners verwachten in Moerdijk. Dat betekent meer raadszetels, eventueel een extra wethouder, meer ruimte nodig dus,” aldus Blom. “En nee, deze verbouwingskosten komen niet op het bordje van onze inwoners terecht. Geen verhoging dus van de lokale lasten om die kosten te dekken.”
Eerste deel kan deze zomer al klaar zijn
Nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met de uitgaven, is de gemeente meteen begonnen met de aanbestedingsprocedure voor een aannemer. Ze verwacht dat de eerste werkzaamheden in het tweede kwartaal kunnen beginnen. “Komende zomer kan dan het eerste deel van het gebouw klaar zijn,” voorspelt de gemeente Moerdijk. “Verloopt alles volgens planning dan is de hele verbouwing in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.”