Hoeven

Verbouwing kerk in Hoeven begonnen: ‘Eindelijk zichtbare voortgang’

Emma Janvier Emma Janvier

Al jaren liggen de plannen op tafel om de Sint-Jan de Doperkerk om te bouwen tot een volledig dorpshuis waar iedereen welkom is. En nu is de bouw dan echt begonnen. Trotse projectwethouder Thomas Melisse vertelt wat er allemaal te beleven gaat zijn in het nieuwe hart van Hoeven.

“Het is heel fijn dat er nu zichtbare voortgang geboekt wordt”, vertelt Melisse. “De laatste jaren zijn we vooral bezig geweest met geld, tekeningen, roosters enzovoort.” Het project is in totaal al zo’n zes jaar in gang. Uiteindelijk moet het gebouw onderdak gaan bieden aan ruim zeventien verschillende sociaal maatschappelijke activiteiten, zoals stichting DOA, maar ook het consultatiebureau en verschillende verenigingen.

Muren doorbreken

Ondanks dat de kerk helemaal verbouwd en vernieuwd wordt, wil de wethouder niet dat de uitstraling van de kerk verloren gaat. “Het wordt een soort van doos-in-een-doos concept. Een nieuw gebouw in de kerk met veel hout en glas zodat je de kerk nog steeds goed kan blijven beleven.” Er zal een tweede verdieping komen en op de begane grond komt een grote zaal van ongeveer 300 vierkante meter.

Het wordt een doos-in-een-doos concept.

Ook komt er een uitbouw aan de linkerkant van het gebouw. “Het is echt gebleken dat de extra ruimte nodig is vanwege het clusteren van alle sociaal maatschappelijke activiteiten.” In de aanbouw zal onder andere de KBO zich gaan vestigen. “Komende weken gaan we de muren doorbreken”, aldus Melisse.

Grootse plannen

De wethouder is blij eindelijk progressie te zien in de praktijk en niet alleen op papier. “Mensen gingen zich afvragen of het dorpshuis er nog wel kwam. Er zijn allerlei verklaringen voor waarom het zo lang heeft geduurd, bijvoorbeeld de aanbesteding. En het is niet makkelijk om met bijna twintig gebruikers afspraken te maken.” Toch is het nu, jaren later, helemaal gelukt en zijn de plannen niet op één hand te tellen.

Hopelijk wordt het plein een mooie verbinding tussen de kerk en de pastoriewoning.

Zo zijn er ook genoeg ideeën voor het pleintje voor de kerk en de pastoriewoning ernaast. “We moeten natuurlijk vergroenen en tegelijkertijd moeten er nog steeds leuke evenementen georganiseerd kunnen worden.” “Hopelijk wordt het plein ook een mooie verbinding tussen de kerk en de pastoriewoning. We zijn echt ons stinkende best aan het doen om daar een horecavoorziening in te krijgen.”

De opening

“We verwachten echt nog wel tot zomer 2025 bezig te zijn met bouwen”, vervolgt Melisse. “En daarna trekken we nog dik twee maanden uit om alles in te richten. Dus dat zou betekenen dat we in september volgend jaar het nieuwe dorpshuis in gebruik kunnen gaan nemen”

De wethouder wil echt een huiskamergevoel aan het gebouw geven en de opening vieren met een feestje. “Ik hou wel van een feestje en Hoeven ook, dus dat zal zeker geen probleem worden.”

Lees ook: Consultatiebureau Hoeven splitst op naar Hoeven en Oudenbosch