Verhuizing Oekraïense vluchtelingen naar Mill Hillplein en sloop de Brink vertraagd
Foto: Google Maps
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen nog niet weg uit het slooppand de Brink in Roosendaal. Want er is vertraging bij de verbouwing van het kantoorpand aan het Mill Hillplein waar ze naar toe moeten. Dat komt onder andere door langere levertijden van materiaal. De eigenaar van de Brink, stichting Groenhuysen, heeft uitstel gegeven tot 31 oktober. Dan moet het pand aan het Mill Hillplein klaar zijn. De verbouwing is ook 1,2 miljoen euro duurder dan verwacht, maar de gemeente denkt dat het rijk dat geld zal terugbetalen.
De gemeente Roosendaal is in 2022 begonnen Oekraïense vluchtelingen op te vangen in De Brink. Dit oude zorgcentrum van stichting Groenhuysen moet worden gesloopt. “Dat betekent ook dat de staat van onderhoud van ‘de Brink’ verre van optimaal is,” schrijft wethouder René van Ginderen aan de gemeenteraad. “Begin augustus was er sprake van een calamiteit waarbij de riolering en watervoorziening uitvielen. Direct zijn er noodmaatregelen getroffen om de overlast voor de bewoners te beperken.”
Levertijden van materialen vallen tegen
De vluchtelingen zouden daarom na de zomer verhuizen naar een pand aan het Mill Hillplein. Maar dat moet eerst worden verbouwd om het geschikt te maken voor wonen. En die verbouwing is vertraagd. “Er wordt sinds de start enorm hard gewerkt om zo snel mogelijk de drie verdiepingen aan het Mill Hillplein 1 te transformeren naar een geschikte plek voor de opvang van Oekraïners. Dagelijks werken 100 – 150 bouwvakkers om dit te realiseren,” beschrijft Van Ginderen. Toch is het niet gelukt de verbouwing op tijd klaar te krijgen.
De wethouder moest daarom opnieuw de hulp vragen van de stichting Groenhuysen. “Helaas hebben wij moeten constateren dat, door met name levertijden, wij genoodzaakt zijn de Oekraïners langer te laten verblijven in de Brink. Groenhuysen heeft wederom, waar wij enorm dankbaar voor zijn, de Brink tot 31 oktober 2023 beschikbaar gesteld.”
Verbouwing is zo’n 1,2 miljoen euro duurder
De verbouwing is ook duurder dan de gemeente Roosendaal had verwacht. Er was gerekend op ongeveer 4,1 miljoen euro. Maar er is extra werk nodig. Hierdoor loopt dat bedrag op tot zo’n 5,3 miljoen euro. Het rijk betaalt mee aan de verbouwingskosten. Roosendaal heeft ruim 3,7 miljoen euro ontvangen. De gemeente wil voor het restbedrag ook een aanvraag indienen. “Ons uitgangspunt blijft dekking van de volledige kosten,” aldus de wethouder.
Lees ook: Gemeente Roosendaal gaat opgevangen Oekraïense vluchtelingen verhuizen Lees ook: West-Brabant moet snelle inhaalslag maken voor langdurige opvang asielzoekers