Moerdijk

Vernieuwde fietsroute geeft impuls aan Moerdijkse streekwinkels

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het polderlandschap in de gemeente Moerdijk is voor recreanten een fijne plek om te fietsen én om groente, fruit en zuivel te kopen. Om het fietsen en het inkopen te combineren is er sinds en paar jaar de Bloemendaalse Polderroute. De route is deze zomer vernieuwd, en dat merken de streekwinkels.

Al fietsend over de Bloemendaalse polderroute vind je veel variatie in verse producten, zoals de verkoop van bijzondere melk, biologische producten, kersen, appels, peren en aardappelen. Van automaten tot echte winkels met schappen. Het hele jaar door, of seizoensgebonden. Iedere boer verkoopt de streekproducten op een eigen manier.

Ut Èèrepelschuurke

Zo verkopen Kees en Rian Roelen aardappelen, uiten en eieren vanuit hun Ut Èèrepelschuurke. Het honderd jaar oude bouwwerk werd vroeger gebruikt voor de opslag van rijtuigen en trekkers. Tegenwoordig staat er een automaat in, waar je met de pinpas of contact je producten kunt kopen. De automaat beschouwen zij als een neventak van de boerderij, want het merendeel van hun aardappelen, telen ze voor supermarkt Albert Heijn.

Ten opzichte van de vorige editie van de Bloemendaalse Polderroute zijn er een paar bedrijven af en een paar bedrijven bijgekomen. Ook nieuw is dat er op de kaart wordt aangegeven welke boeren aan carbon doen. Zij binden op verschillende manieren koolstof aan de grond.

Informatieborden

De vernieuwing van de route was voor ZLTO een goede gelegenheid om informatieborden te plaatsen op het erf van de deelnemende boerderijen. Daarmee leer je meer over het bedrijf waar je voedsel vandaan komt. QR-codes verwijzen naar Dichterbijdeboerderij.nl. Je vindt hier informatie, recepten en leuke verhalen van de boerenbedrijven in onze regio.