Verschillende culturen aan tafel tijdens iftar in Markiezenhof
Tijdens de Ramadanmaand mogen moslims volgens hun geloof pas na zonsondergang eten. Hoewel er bij deze zogenaamde iftar-maaltijden soms flink wordt uitgepakt op culinair gebied, gaat het beslist niet alleen over eten, maar ook over verbinding. Om de verbinding tussen verschillende mensen uit Bergen op Zoom te leggen werd er donderdagavond een gezamenlijke iftar georganiseerd in stadspaleis Markiezenhof.
De Iftar in de hofzaal van het Markiezenhof is een initiatief van Miriam Aidani. Zij organiseerde de avond samen met welzijnsorganisatie Wijzijn Traverse. “Het is voor mij een dream come true”, zegt Aidani. “In 2019 hebben we dit ook georganiseerd en het smaakte naar meer. Ik voelde dat er behoefte aan is en ik wilde dat graag doorzetten. Helaas kwam corona tussendoor. Mensen kropen in hun eigen schulp”, zegt ze. Ondanks dat ze haar handen vol heeft aan het coördineren van de maaltijd, is ze erg blij dat het nu in 2023 weer kan plaatsvinden.
Goed om stil te staan bij de zin van het leven, maar ook hoe andere mensen dat beleven.
Een openingsgebed door de vader van de initiatiefnemer is het startschot voor de driegangenmaaltijd die de gasten krijgen voorgeschoteld. In de zaal zitten moslims die meedoen aan de vastenmaand Ramadan, maar ook mensen die uitgenodigd zijn via WijZijn Traverse. “Ik vind het hartstikke leuk dat jong en oud, werkend en studerend aan één eettafel samenkomt”, zegt een bezoeker. “Het is altijd goed om eens stil te staan bij het leven, de zin ervan en maar ook hoe andere mensen dat beleven.”
Belangrijk om verbinding te zoeken
Verschillende wijkagenten en de teamchef van de politie zijn ook van de partij. “We vinden het belangrijk om als politie midden in de samenleving te staan. En het is belangrijk om juist met elkaar de verbinding te zoeken”, zegt de teamchef.