Verslagenheid na overlijden paus, maar Romereis Bisdom gaat door: ‘We willen dicht bij Franciscus zijn’

Foto: Shutterstock
Diepe verslagenheid heerst in het Bisdom Breda na het overlijden van paus Franciscus. Vicaris en pastoor Paul Verbeek spreekt namens het bisdom over “grote dankbaarheid en verdriet” na het nieuws van het overlijden van de geliefde kerkleider. Een al geplande reis naar Rome gaat komend weekend wél door, zegt Verbeek. “We willen zo dicht mogelijk bij Fransiscus zijn, op de weg naar zijn laatste rustplaats.”
Audiospeler“Men is heel bedroefd,” aldus pastoor Verbeek. “In Bergen op Zoom hebben we dinsdagochtend om negen uur een speciale viering gehouden voor de paus. Daar kwamen extra mensen naartoe om hun verdriet met elkaar te delen, maar ook om hun dankbaarheid te uiten voor het vele goede dat paus Franciscus heeft gebracht voor zoveel mensen.”
Romereis gaat door
Vanuit het Bisdom vertrekt komend weekend een pelgrimsreis naar Rome, die in het kader staat van het jubeljaar van de katholieke kerk. Ondanks het overlijden van de paus, gaat die reis vooralsnog door. “Ik heb zelf de leiding over die reis,” zegt Verbeek. “We wachten nog af of bepaalde onderdelen aangepast moeten worden. Natuurlijk is het nu heel anders dan we hadden gehoopt. Op eerste paasdag dachten we nog dat paus Franciscus in ons midden zou zijn. Maar Onze-Lieve-Heer heeft anders beslist, om het zo maar te zeggen.”
Gebed bij laatste rustplaats
Een bijzonder moment tijdens de reis wordt het gebed bij de laatste rustplaats van de paus. “Als het mogelijk is, willen we bidden bij zijn graf, waarschijnlijk in de basiliek Santa Maria Maggiore.”
Dierbare herinneringen
Pastoor Verbeek heeft paus Franciscus meerdere keren mogen ontmoeten in Rome. De herinneringen daaraan zijn hem dierbaar. “Hij was een warme persoonlijkheid die de mens altijd voorop stelde. Als je hem mocht ontmoeten, kreeg je echt het gevoel: jij bent belangrijk. Dat was bijzonder.”
Audiënties
Tijdens woensdagochtendaudiënties, waarbij honderden mensen de paus een hand mochten geven, viel vooral zijn oprechte betrokkenheid op. “Of je nu kwam met een kunstwerk, een plantje of gewoon een hand gaf – hij had voor iedereen dezelfde empathie. Dat was echt heel bijzonder.”
Ook zijn aandacht voor mensen met een beperking maakte indruk: “Hij had een bijzonder warm hart voor hen en was uiterst attent richting hun begeleiders. Voor velen was het een moment van hun leven.”
Condoleanceregisters
In West-Brabant zijn inmiddels verschillende condoleanceregisters geopend. “In Bergen op Zoom kunnen mensen tekenen in de Getrudiskerk en de Lourdeskerk,” vertelt Verbeek. “De Lourdeskerk is elke ochtend geopend van half tien tot half twaalf. De Getrudiskerk tot zaterdag van half twee tot half vijf. Ook kunnen mensen een kaarsje aansteken bij een foto van de paus.” Er is volgens Verbeek ook een grote toeloop in de basiliek van Oudenbosch.
Gebundeld naar het Vaticaan
De kaarten en condoleanceregisters uit West-Brabant zullen worden gebundeld en verstuurd naar de pauselijke nuntiatuur in Den Haag. “Zo kunnen wij als bisdom onze verbondenheid tonen met de wereldkerk,” besluit Verbeek.