Willemstad

Hele vesting heeft nieuwe kabels en leidingen nodig

Ruigenhil wordt door de moord op Willem van Oranje de vesting Willemstad.

De vesting Willemstad (foto: Shutterstock)

Herbert Kats Herbert Kats

De kabels en leidingen in de vesting van Willemstad zijn versleten en hebben te weinig capaciteit voor de toekomst. Daarom worden ze vervangen. De voorbereidingen lopen, maar de klus zelf start in april 2025 en vergt zo’n twee jaar.

Vanwege het historische karakter van de vesting vragen de werkzaamheden om een zorgvuldige aanpak, weet de gemeente. Daarom heeft die als rioolbeheerder de krachten gebundeld met Enexis (gas en elektra) en Brabant Water (drinkwater). De gemeente vervult ook een coördinerende rol, maar is zelf geen opdrachtgever voor het project.

De ingrijpende maatregelen zijn nodig om gas, elektra, water en riolering in de vesting werkend en veilig te houden, luidt de motivering voor de mega-klus in het kleine stadje. Samenwerking tussen kabel- en leidingbeheerders moet zorgen dat de hele vesting in één grote operatie ondergronds toekomstbestendig wordt.

Overlast

De gemeente is helder over de impact van het werk: overlast is onvermijdelijk. Daarom worden de werkzaamheden uitgesmeerd over een lange periode. Zo hoeft steeds maar een beperkt deel dicht en niet de hele vesting. Tijdens het werk kan water, stroom of gas voor (korte) periodes niet beschikbaar zijn, waarschuwt de gemeente. Dit wordt tijdig met bewoners en ondernemers afgestemd.

Een zogeheten bouwteam zal de bevolking nader gaan informeren, bijvoorbeeld met een brief of een bijeenkomst. Dat team hoort ook wensen en ideeën aan die de hinder kunnen verminderen. Wie dat wil, kan zich nog aanmelden voor een bewonerspanel. Maar het ingrijpende project zelf staat daarbij niet ter discussie, is op voorhand duidelijk.

In de voorbereidingsfase gaan leden van het bouwteam langs bij ondernemers. Ze bespreken dan bijvoorbeeld hoe bevoorrading, (grote) evenementen, parkeren en andere belangrijke zaken geregeld kunnen worden tijdens de werkzaamheden.

Voorbereiding

Aannemer Mourik gaat het werk uitvoeren. Ter voorbereiding zijn al sleuven gegraven om te controleren waar de kabels en leidingen precies liggen. Ook is er een inspectie geweest van meterkasten, waterputten en de riolering.

Tevens zijn elektriciteitshuisjes in de Achterstraat en Hofstraat aangepast en worden nog twee nieuwe transformatorstations geplaatst om een goede werking van het stroomnet te garanderen.