Bergen op Zoom

Vijf jaar Zorgboerderij de Ouwe Tol: ‘We willen jong en oud in hun eigen kracht zetten’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zorgboerderij de Ouwe Tol in Bergen op Zoom viert deze maand haar vijfjarig jubileum. Wat begon als een idee tussen twee vriendinnen, Emmy Franken en Lizet van Meel, is volgens het duo uitgegroeid tot een veilige plek waar jong en oud dagelijks samenkomen.

“Vijf jaar geleden zijn we officieel gestart,” vertelt Emmy. “Maar eigenlijk waren we al twee jaar daarvoor bezig met ideeën en plannen. We hadden allebei een leuke baan, maar dachten toch: dit kan anders.” NU vijf jaar later concluderen ze dat het oprichten van de Ouwe Tol de beste beslissing van hun leven was.

Wat de Ouwe Tol onderscheidt van andere dagbestedingen, is volgens Emmy de gemengde groep deelnemers. “In de meeste dagbestedingen zie je vaak een scheiding tussen mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychiatrische problemen of ouderen,” legt ze uit. “Hier hebben we iedereen door elkaar, van achttien jaar tot soms wel bijna negentig.” Volgens haar werkt deze opzet fantastisch: “Jong helpt oud en oud helpt jong, net als in de maatschappij.”

Een veilige plek

De nadruk ligt op een veilige en gestructureerde omgeving, waar deelnemers zichzelf kunnen zijn. “Als mensen zich niet veilig voelen, kunnen ze ook niet zichzelf zijn,” aldus Emmy. “Daarom beginnen we altijd met een kennismaking en een proefdag, om te kijken of het klikt.”

Hoewel ontspannen er op z’n tijd bij hoort, hoeven de medewerkers en deelnemers zich nooit te vervelen op de zorgboerderij. ’s Ochtends krijgen de dieren verzorging en daarna is er ruimte voor activiteiten in de moestuin of samenwerkingen met andere regionale partners. “Het belangrijkste is dat mensen een zinvolle dag hebben en met een positief gevoel naar huis gaan,” zegt Emmy.

Feestweek

Het vijfjarig bestaan wordt gevierd met een feestweek vol activiteiten. Emmy licht het programma toe: “Maandag gaan we naar de dierentuin, dinsdag bezoeken we een andere zorgboerderij, woensdag hebben we een sportmiddag met de Fitfabriek, donderdag maken we een boottocht en vrijdag sluiten we af met een barbecue.” Ook oud-deelnemers, vrijwilligers en familieleden zijn uitgenodigd om mee te vieren. “Het wordt een hele week feest,” lacht Emmy.

We vullen elkaar goed aan

Lizet van Meel kijkt met veel plezier terug op de afgelopen jaren. “Het is één groot avontuur geweest,” zegt ze. Als voormalig verpleegkundige brengt zij haar zorgervaring mee, terwijl Emmy vanuit de WMO in Zeeland komt. “We vullen elkaar goed aan,” vertelt Lizet. Ondanks de uitdagingen, zoals de coronapandemie, zijn ze altijd doorgegaan. “We hebben in die tijd maar een paar weken dichtgezeten, daarna zagen we deelnemers individueel. Het was zwaar, maar ook heel mooi om te zien hoe we mensen weer zagen opbloeien.”

Mensen laten groeien

Wat Emmy en Lizet het meest voldoening geeft, is het zien groeien van hun deelnemers. “Een jongere die hier binnenkomt zonder zelfvertrouwen en dan opbloeit door het contact met de dieren en anderen,” vertelt Lizet. “Of een oudere met geheugenproblemen die hier nog steeds de tafel kan dekken en daar eigenwaarde uit haalt. Dat is waar we het voor doen.” Mensen in hun eigen kracht zetten noemen ze dat.

Met deze positieve instelling en liefde voor hun werk, kijken Emmy en Lizet uit naar de toekomst. “Het is hard werken,” geeft Emmy toe, “maar wat je ervoor terugkrijgt, is zo mooi. Op naar de volgende vijf jaar!”