Vissers verdronken op het Volkerak: ‘Bij windkracht 5 vraag je om ellende’
Fotomontage: Omroep Brabant
Het ongeluk op het Volkerak waarbij dinsdagavond drie sportvissers om het leven kwamen, gebeurde bij een stevige westenwind met kracht 5 tot 6. Evert Oostdam kent als sportvisser en organisator van hengelsportevenementen het Volkerak als zijn broekzak. “Op het Volkerak kan het echt spoken. Bij windkracht 5 of meer heb je daar als sportvisser echt niks te zoeken, dat is vragen om ellende.” Dat er dinsdagavond vier sportvissers overboord sloegen, vindt hij ‘ontzettend verdrietig’, maar hij kijkt er niet van op.
Het bootje met de vier opvarenden sloeg dinsdagmiddag bij Dinteloord om. Een van hen kon worden gered door een langsvarend binnenvaartschip. De drie andere sportvissers zijn inmiddels dood teruggevonden. Volgens de politie komen ze alle vier uit Duitsland.
Het Volkerak staat bekend als een visrijk gebied dat razend populair is bij sportvissers uit Nederland en Duitsland. “Je ziet hier dan ook veel Duitsers met een bootje vissen. Ze vissen op grote snoekbaarzen en snoeken. Vooral de snoek is een soort droomvis voor de Duitsers. Ze vissen er gewoon graag op”, legt Evert uit.
Dit water mag je niet onderschatten.
Het ongeluk met de Duitse sportvissers gebeurde rond half vijf. Uit weerkundige gegevens blijkt, dat er rond dat tijdstip een stevige westenwind met kracht 5 tot 6 over het Volkerak waaide. Evert: “Dit zijn grote open wateren, die je niet mag onderschatten. Ik heb zelf een grote boot met een sterke motor, maar ik ga bij windkracht 5 het Volkerak niet op, dat is onverantwoord.”
Hij vervolgt: “Wanneer de wind met deze kracht dwars over het water komt, heb je hoge golven van een meter of meer. Vermoedelijk hebben ze een golf naar binnen gekregen en water gemaakt. Dan is het eigenlijk al te laat, zeker met vier mensen aan boord. Hierna komt een tweede en derde golf en ga je onder. Dat is wat er waarschijnlijk hier is misgegaan.”
Ze gaan te veel op in hun hobby.
Hoewel nu de weersomstandigheden de oorzaak lijken te zijn van het tragische ongeluk, komen ongelukken of bijna-ongelukken waarbij sportvissers betrokken zijn regelmatig voor. Volgens Rijkswaterstaat krijgen mensen die sluizen bedienen wekelijks klachten van de beroepsvaart, omdat ze moeten uitwijken voor sportvissers.
Zo is er bij Rijkswaterstaat een ongeluk bekend, waarbij een tanker met benzeen moest uitwijken voor een vissersboot en daarbij vastliep. Gelukkig zonder verdere gevolgen. En in 2021 werd een boot met een visser overvaren bij Dinteloord.
Ze zoeken letterlijk het randje op.
Volgens Evert Oostdam komt dit, omdat deze sportvissers de regels niet kennen. “Ze gaan te veel op in hun hobby, terwijl ze zich ook bewust moeten zijn van de gevaren.”
De sportvissers zijn vaak met hun bootje te vinden dicht bij de diepe vaargeul, omdat daar de meeste vis zit. Dat levert gevaarlijke situaties op. “Ze zoeken letterlijk het randje op. Vergelijk het maar met lopen langs de snelweg. Dat is levensgevaarlijk”, zegt Oostdam tegen Omroep Brabant.
Zeker in Duitsland moet meer voorlichting komen.
“Je moet voortdurend opletten, want je bent als visser ook verkeersdeelnemer op het water. Vooral buitenlanders weten vaak onvoldoende wat wel en niet mag. Het gaat daarom in deze groep vaak mis.”
Verbieden van de sportvisserij op het Volkerak gaat Evert Oostdam te ver. “Dat is het hetzelfde als wanneer je zegt dat niemand meer een kruising mag oversteken, omdat er een keertje iemand door rood is gereden. Ik denk wel dat er betere voorlichting moet komen, zeker ook in Duitsland.”
Lees ook: Bootongeluk bij jachthaven Dinteloord, zoektocht naar drenkelingen gestaakt Lees ook: Bootongeluk Dinteloord: zoekactie gestopt, meerdere doden bevestigd